Volledig scherm
© ANP

Excuses voor agent, maar verdachte blijft vastzitten

De Haagse rechtbank weigert opnieuw om een 22-jarige automobilist, die bij de Maximabrug in Alphen haast een agent aanreed, vrij te laten. Tijdens een rechtszitting bij de Haagse rechtbank bood de Georgische man de politieman zijn excuses aan.

“Ik heb u niet gezien, terwijl ik u wel had moeten zien”, zei de berouwvolle automobilist tegen de diender. De man zit sinds het incident begin januari al vast. Als het aan het OM ligt, blijft de verdachte voorlopig ook nog vastzitten. De officier van justitie beschuldigt hem van een poging tot doodslag op de agent.

De politie was op 6 januari bezig met een alcoholcontrole bij de Maximabrug. Daarnaast stonden er agenten bij een wegafzetting vanwege een gestrande pechauto. Volgens de officier van justitie ging de bestuurder bewust op de verkeerde weghelft rijden, en nam hij daarbij het risico dat hij een agent die daar stond zou raken. De diender moest wegduiken om zijn leven te redden.

Na zijn aanhouding bleek dat de man ook geen rijbewijs bezat. Tijdens de strafzitting vrijdag zou de verdachte de strafeis horen, maar de behandeling van de strafzaak kon niet doorgaan omdat een tolk ontbrak. De Georgiër smeekt de rechtbank om hem toch alvast vrij te laten uit voorarrest. ,,Ik krijg een huis, en werk, dat weet ik voor 100 procent zeker”, zei hij.

De rechtbank was daarvan niet overtuigd. ,,U blijft vastzitten om te voorkomen dat er verkeerde dingen gebeuren”, zei de rechtbankvoorzitter. De officier van justitie verzette zich ook tegen de vrijlating. Ze heeft voor hem een strafeis in petto die veel hoger is dan de vijf maanden die hij nu al vastzit.

De zaak wordt in juli voortgezet.