Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Experiment: wonen in hetzelfde complex als zorgbehoevende ouders

In nieuwbouwflat De Leeuwerik aan de Koolmeesstraat in Alphen komt een nieuw woonexperiment. Mensen kunnen door een speciale regeling in hetzelfde complex wonen als hun zorgbehoevende vader of moeder.

Dat idee komt uit de koker van corporatie Woonforte, dat de nieuwe flat na de zomer van 2018 oplevert. ,,Op deze manier blijven mensen die hun ouders willen verzorgen gewoon zelfstandig wonen”, zegt Suzan Knipp. De flat krijgt ruim vijftig woningen. Daarvan worden er zes ingeruimd voor dit project. Het is wat anders dan de al bestaande mantelzorgwoningen of de kangoeroewoningen, waarbij er meerdere generaties onder één dak wonen. Huurders huren een eigen woning en de hulpbehoevende, het kan ook een kind met beperkingen of een bekende zijn, doet dat ook elders in de flat. ,,Al is naast elkaar wel handig”, zegt Knipp, die van een vrij uniek project spreekt.

Doorgang

Het oorspronkelijke plan was om het experiment in nieuwbouwcomplex Toor bij het NS-station uit te rollen. Dat vond geen doorgang. ,,Er waren een paar aanmeldingen, maar door persoonlijke omstandigheden van huurders is het niet doorgegaan.” Uiteindelijk is er met Samen in Toor voor een maatschappelijke projectgroep gekozen in het voormalige hotelgebouw.

Toch heeft Woonforte er vertrouwen in dat het in de Leeuwerikflat wel gaat lukken. ,,Er is nu meer tijd voor aanmeldingen. Bij Toor was de termijn kort.” Er is nog geen selectieprocedure gestart. Als het experiment bevalt, sluit de corporatie niet uit dat de woonvorm ook elders wordt opgestart. ,,Maar we richten ons nu op de Leeuwerikflat en kijken eerst of daar genoeg interesse is voor het plan.”