Volledig scherm
Jolanda Heinen proeft met neefje Thijs Jager de verschillende smaken in de pepernotenwinkel © Marlies Wessels

Favoriet onder Alphenaren: de Toffee Crunch pepernoot

Als Alphenaren pepernoten eten, dan kiezen ze voor de smaak Toffee Crunch. In de eerste week van de Pepernotenfabriek Van Delft verkoopt deze variant, buiten de reguliere top-3, het snelst.

Sinterklaas is nog niet in het land maar daar merken ze niets van in de net geopende pepernotenwinkel. In de winkel in de Van Mandersloostraat lopen klanten af en aan. ,,Ik heb nog geen lege winkel gezien, sinds dat we onze deuren openden vorige week,” zegt verkoper Dave Hogenboom. Hij rekent twee zakken pepernoten met, niet geheel toevallig, Toffee Crunch en Limoncello smaak af. ,,Dinsdag hebben we eindelijk alle smaken compleet gekregen, nu bieden we er echt vijftig.” 

Landelijke pepernoten top-3
1: Karamel-Zeezout
2: Appeltaart
3: Stroopwafel


Lokale voorkeur

Van deze vijftig zijn er drie smaken die in alle vestigingen het hardst lopen. ,,Dat is overal zo, maar lokaal zie je daarbuiten wel verschillen.” In Alphen loopt buiten deze top-3 de pepernoot met de smaak Toffee Crunch het snelst. ,,Niet heel erg gek omdat deze wel een beetje lijkt op de nummer één, de Karamel-Zeezout.” 

Zelfs mensen die eigenlijk nog niets willen kopen totdat de goedheiligman zijn boot heeft aangelegd ziet Hogenboom bij de kassa. ,,Dat is wel grappig, mensen roepen dan wel ‘ik koop geen pepernoten want de Sint is er nog niet’, maar uiteindelijk lopen ze toch weg met een zak met pepernoten.”

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.