Volledig scherm
Een flitspaal. © ANP

Flitspalen N11 pakken gemiddeld tweehonderd snelheidsduivels per dag

Flitspalen langs Rijksweg N11 tussen Alphen en Zoeterwoude hebben een uiterst druk 2018 achter de rug.  De vijf flitspalen op dit traject legden tezamen 75.562 keer een snelheidsovertreder vast en 554 maal een door-rood-rijder. Dat komt neer op gemiddeld 209 bekeuringen per dag. 

Een flitspaal ter hoogte van hectometerpaal 5.3, vlakbij de afrit Hazerswoude-Dorp, spant de kroon. Daar ging - in beide richtingen - 34.473 keer een hardrijder de fout in, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Deze instantie constateerde in 2018 maar liefst 9,2 miljoen verkeersovertredingen.

Verder ‘scoren’ de flitspalen bij de stoplichten hoog. Bij de twee flitspalen bij de kruising met de Leidse Schouw, waar de maximumsnelheid niet honderd, maar zeventig kilometer per uur is, liep 18.523 keer een hardrijder tegen de lamp. De palen betrapten 209 keer iemand die door rood reed.  Bij Zoeterwoude waren die aantallen net iets hoger. Daar gaat het om 22.566 hardrijders en 345 door-rood-rijders. 

De N11 wordt in het najaar uitgerust met trajectcontrole, zo besloot het Openbaar Ministerie eerder. Onlangs spuwde ex-verkeerswethouder van Alphen, Hans Groen in ‘t Wout, nog zijn gal over de snelheid waarmee over de N11 gereden wordt.  ,,De snelheden liggen veel te hoog", zei hij.  Aan de andere kant van Alphen is de flitspaal langs de Oostkanaalweg (17.288 maal) vaak afgegaan. In het centrum valt de Eisenhowerlaan op. Daar kreeg 7.270 keer een snelheidsovertreder post uit Leeuwarden. 3.599 keer werd iemand beboet vanwege het rijden door een rood licht. 

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.