Bart Houdijk (l) namens Floreant in actie in 2013. Het jaar waarin een voorsprong van zeven punten werd weggegeven.
Volledig scherm
Bart Houdijk (l) namens Floreant in actie in 2013. Het jaar waarin een voorsprong van zeven punten werd weggegeven. © Peter Franken

Floreant hoopt trauma van verspeelde titel kwijt te raken: ‘Worden er gek van’

Tijdens dit jaar van zaterdag-vierdeklasser Floreant gaan de herinneringen vanzelf terug naar het seizoen 2012-2013. Destijds verspeelde de Boskoopse formatie een voorsprong van zeven punten en moest de titel aan Be Fair laten. Zeven jaar later bevindt de ploeg zich opnieuw in een cruciale fase.

Het is uitermate spannend in de vierde klasse C. Vier teams maken nog kans op het kampioenschap en eentje daarvan is koploper Floreant. De ploeg van trainer Paul Pikaar was voor de winterstop zonder puntverlies (36 uit 12), wat vanzelfsprekend een stemming van onoverwinnelijkheid met zich meebracht. Maar Floreant weet inmiddels weer wat gelijkspelen en verliezen inhoudt. Vanaf eind januari zag het de voorsprong op de naaste belagers stevig teruglopen. De huidige score is 41 uit 16.

Bij concurrent Haastrecht werd met 4-1 verloren, bij subtopper Moerkapelle moest genoegen worden genomen met een remise: 2-2. Afgelopen zaterdag was er thuis het doelpuntloze gelijkspel tegen Bergambacht, de nummer 2 die op twee punten afstand bleef staan. 

Inzet: Aanvoerder Bart van Herk in 2013.
Volledig scherm
Inzet: Aanvoerder Bart van Herk in 2013. © VI Images

,,We waren daar zeker niet ontevreden mee", zegt routinier Bart Houdijk (29). ,,Maar de vergelijking met het seizoen 2012-2013 wordt steeds maar weer gemaakt. We worden er gek van om altijd maar weer aan het verspelen van die voorsprong herinnerd te worden. Daarom willen we koste wat het kost kampioen worden dit jaar.”

Houdijk stelt dat de situatie van nu niet volledig te vergelijken is met die van zeven jaar terug. Destijds was Floreant derdeklasser en dat niveau is in technisch en tactisch opzicht een stuk hoger. ,,We hadden te maken met een sterk Be Fair dat ons achterhaalde en per saldo met vier punten verschil de beste was", vervolgt de middenvelder.

,,Onze huidige concurrenten zijn ook prima ploegen, maar ik ben echt van mening dat we ze voor kunnen blijven. We hebben namelijk nog maar één wedstrijd te gaan tegen een directe concurrent, terwijl de andere kanshebbers elkaar nog een keer ontmoeten."

Nul

Het gelijkspel tegen Bergambacht heeft de luim in het Floreant-kamp eerder verbeterd dan minder goed gemaakt, benadrukt Houdijk. Het was voor de spelers fijn om de nul te houden en in een moeizame fase overeind te blijven tegen een gretige belager.

De zienswijze van Houdijk wordt gedeeld door aanvoerder Bart van Herk, die met zijn 34 jaar tot de dragende spelers wordt gerekend. Hij was er zeven jaar geleden ook al bij. 

,,Dat we tegen Bergambacht de nul hielden, was erg fijn. Als het achterin dicht zit, hebben we meestal een goede kans om te winnen. We scoren bijna altijd wel een keer, omdat we goed kunnen voetballen als het loopt. De oefenwedstrijd bij derdeklasser CVC Reeuwijk, vorige week, heeft ons ook goed gedaan. We verloren met 2-1, maar met de organisatie en de concentratie zat het wel goed. Dat konden we vasthouden tegen Bergambacht en in die wedstrijd besloten we om geen onnodige risico's te nemen. We spelen normaal vol voor de winst, maar soms moet je gewoon je verstand gebruiken."

Tevreden

Floreant zit niet te wachten op een herhaling van de jaargang 2012-2013. De club heeft er een trauma aan overgehouden. ,,Als we zaterdag bij BSC'68 een goed resultaat kunnen halen, ben ik in elk geval tevreden. Maar zelfs als we verliezen is er nog geen man overboord. We kunnen namelijk van alle andere tegenstanders winnen in de laatste fase van het seizoen. Als we een beetje normaal spelen, komt het waarschijnlijk wel goed."