Volledig scherm
Een voorbeeld van de Stolpersteine. © Qphoto

Gedenkstenen voor Alphense joodse slachtoffers komen er wel, maar later dan verwacht

De zogenaamde Stolpersteine, gedenkstenen voor de joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Alphen, worden niet voor november gelegd. De werkgroep Oorlogserfgoed Alphen en de Stichting Herdenking Joodse Vervolgingsslachtoffers wilden dit eigenlijk komend voorjaar, wanneer 75 jaar bevrijding wordt gevierd, laten doen.

Kunstenaar Gunter Demnig, die eerder Stolpersteine neerlegde in Gouda, heeft het te druk om eerder te komen. ,,Dat is een tegenvaller. Gelukkig vieren we dit gehele jaar dat de bevrijding 75 jaar geleden was en nu raken de activiteiten die daarbij horen ook meer over het jaar verspreid”, reageert Albert Bremer van de werkgroep Oorlogserfgoed Alphen.

Van Dien

De bedoeling is op 20 tot 25 plekken binnen de gemeente Alphen waar joden zijn weggevoerd Stolpersteine te leggen. De eerste stenen komen op de hoek van de Aarkade en de Van Mandersloostraat in het Alphense stadshart. Daar woonde het gezin Van Dien, dat met andere joden uit Alphen in 1942 werd afgevoerd naar de concentratiekampen. Moeder Roosje (28) en haar kinderen Sara en Isaäc zijn op 5 oktober 1942 in Auschwitz overleden. Vader Niek (30), kwam in het werkkamp Schöppenitz terecht en is daar op 1 november 1943 gestorven.

Productiehuis Alphen, bekend van de jaarlijkse reeks kerstvoorstellingen, bracht in 2010 een toneelstuk over de familie Van Dien. In 2012 was er een nieuwe reeks voorstellingen in het Alphense Parktheater en de bedoeling is dat het stuk weer wordt opgevoerd.

Binnen drie jaar moeten alle Alphense Stolpersteine er liggen.