Volledig scherm
Een agente legt bloemen bij de gedenkplek voor de slachtoffers van het schietdrama in 2011 in het Alphense winkelcentrum Ridderhof. © ANP

Gedupeerden schietdrama Alphen willen eindelijk ‘hun recht halen’

Gedupeerden van het schietdrama in 2011 in het Alphense winkelcentrum Ridderhof hebben goede hoop dat zij na jaren wachten alsnog schadevergoeding krijgen. 

Eén van hen, Bert-Jan van Heijningen, noemde de zitting hierover vrijdag bij de Hoge Raad ‘bemoedigend’. De Hoge Raad, de hoogste rechtsinstantie, doet naar verwachting komend najaar uitspraak. ,,Hoe eerder die uitspraak komt, hoe beter’’, aldus Van Heijningen. ,,Wij willen na al die jaren ons recht halen.’’

De Hoge Raad moet eraan te pas komen, omdat de politie in beroep ging nadat het Haagse gerechtshof bijna tien maanden terug oordeelde dat die deels aansprakelijk is voor de schade van gedupeerden. Tristan van der Vlis schoot zes mensen en zichzelf dood. Zestien mensen raakten gewond. De schutter kreeg ondanks zware psychische problemen een wapenvergunning. Dat had niet mogen gebeuren, gaf de politie al toe.

‘Zwak verhaal’

De politie zegt niet aansprakelijk te zijn, omdat niet te voorzien was dat Van der Vlis een bloedbad zou aanrichten. ,,Een bijzonder zwak verhaal’’, oordeelt Van Heijningen. ,,De politie verzuimde meermaals zich goed te verdiepen in de situatie van de schutter.’’ Van Heijningen vond het ‘indrukwekkend’ dat veel gedupeerden vandaag bij de zitting waren.

De Wapenwet is bedoeld om burgers te beschermen tegen misbruik van wapenbezit en dat is precies waar de politie faalde bij het schietdrama in Alphen in 2011. Dat zeiden de advocaten van zo’n 70 gedupeerden bij de Hoge Raad. 

De politie ging om meerdere redenen in beroep tegen de uitspraak van het Haagse hof. Eén daarvan is dat de Wapenwet wel bedoeld zou zijn om burgers te beschermen tegen wapenmisbruik door andere burgers, maar niet om hen ook recht te geven op schadevergoeding. Het oordeel van het hof zou daarom veel te ver gaan.

‘1-0 achter’

,,De politie heeft de wet overtreden door de schutter ondanks zijn psychische problemen een wapenvergunning te geven en was daarom volgens het Haagse hof ook aansprakelijk. Ik heb goede hoop dat die uitspraak blijft staan. Daarom staat de politie nu met 1-0 achter’’, zegt advocaat Sjef van Swaaij na de zitting van de Hoge Raad. Hij voerde daar het woord namens de gedupeerden.

Zij worden ook al jaren bijgestaan door advocatenkantoor Beer en de Alphense jurist Orlando Kadir. Advocaat Veeru Mewa (van kantoor Beer) vindt het onzin dat de politie nu in beroep beweert dat Van der Vlis ook zonder vergunning wel (illegaal) aan wapens zou zijn gekomen voor zijn moordpartij. ,,De politie heeft hem die kans al geboden, daar gaat het om.’’

De politie blijft erbij dat nooit viel te voorzien dat Van der Vlis een bloedbad zou aanrichten. Zo’n schietpartij in een winkelcentrum is uniek, aldus de politie. Van der Vlis liep drie minuten schietend rond en vuurde ruim 100 kogels af.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.