Volledig scherm
PREMIUM
Gedupeerden van het schietdrama leggen bloemen bij het monument bij winkelcentrum Ridderhof. Staand links letselschadejurist Orlando Kadir. © Martin Sharrott Fotografie

Gedupeerden schietdrama Alphen zwaar teleurgesteld in politie

Gedupeerden van het schietdrama in 2011 in het Alphense winkelcentrum Ridderhof zijn zwaar teleurgesteld in de politie, die zou weigeren een fatsoenlijk voorschot op een definitieve schadevergoeding uit te betalen. Mogelijk spannen ze een kort geding aan om zo'n voorschot alsnog  af te dwingen. De politie is aansprakelijk, oordeelde de Hoge Raad onlangs.

Quote

Wanneer een kort geding kan dienen? Dat is een kwestie van weken, niet van maanden

Orlando Kadir

Volgens letselschadejurist Orlando Kadir uit Alphen, die opkomt voor 77 gedupeerden, bood de verzekeraar van de politie in een recent gesprek 1500 euro voorschot per betrokkene. ,,Een aanfluiting. Met minimaal 10.000 euro per persoon zou de politie echt een gebaar maken.”

Bij het schietdrama vielen 6 doden en 17 gewonden. Schutter Tristan van der Vlis (24) uit Alphen schoot ook zichzelf dood. Hij had psychische problemen en daarom had de politie hem nooit een wapenvergunning mogen geven, vindt de Hoge Raad. Het hoogste rechtsorgaan in ons land bepaalde bovendien dat niet alleen begrafeniskosten en medische kosten moeten worden vergoed, maar ook omzetderving voor ondernemers. Meerdere moesten uiteindelijk door teruglopende klandizie, fysieke of psychische problemen hun zaak sluiten.