Geen asbest vrijgekomen bij grote brand woning aan Noordzijde in Bodegraven

Video-updateBij de grote brand in een woning aan de Noordzijde (N458) in Bodegraven is geen asbest vrijgekomen.

Dat heeft de brandweer Hollands-Midden zojuist bekend gemaakt via Twitter. ,,De roetdeeltjes in tuinen kunnen opgeruimd worden. Doe handschoenen aan en was uw handen na het opruimen."

Een korte, felle brand verwoestte een woonboerderij aan de Noordzijde, pal naast het Rode Dorp. De brand ontstond even voor half twaalf in het achterste deel, waar voorheen de stal was. De bewoonster kon tijdig uit haar woning worden gehaald. Zij is ongedeerd en wordt door familie opgevangen.

Asbest

Omdat rond de woningen aan de Noordzijde allerlei rommel neerkwam wat op asbest leek, had de brandweer dit gebied afgesloten. 

Huizen in de omgeving zijn ontruimd, maar niet beschadigd. Wel zijn enkele ruiten van de naastliggende witte villa gesprongen. Ook hebben de houten boeidelen (geveldelen) van deze woning door de hitte schroeiplekken.

Roetdeeltjes

Volgens de zoons van de bewoonster was geen asbesthoudend plaatmateriaal in het dak verwerkt. Toch nam de brandweer het zekere voor het onzekere, zegt woordvoerder Ton Koot. ,,Op het wegdek van de Noordzijde zijn veel deeltjes aangetroffen die erg lijken op asbest. Daarom hebben we een deskundige erbij gehaald die ter plekke onderzoek doet. Gaat het alsnog om roetdeeltjes, dan kan de omgeving snel worden schoongemaakt. Gaat het om asbest, dan moeten we bekijken hoe de schoonmaak verder moet worden aangepakt.‘’

Het verkeer in de omgeving van de Noordzijde heeft behoorlijk wat last van de brand. Niet alleen is de Noordzijde afgesloten tussen de Burgemeester Kremerweg en het Burgemeester Kokplein. Ook de Broekvelderbrug zit dicht omdat hier het materieel van de brandweer is opgesteld.

Bij de brand is niemand gewond geraakt. De meeste omwonenden waren niet thuis toen de brand uitbrak.

Volledig scherm
De boerderij in Bodegraven is inmiddels helemaal uitgebrand. De brandweer is druk bezig om te voorkomen dat de brand verder uitslaat. © 112HM
Volledig scherm
De vlammen komen uit het dak van de boerderij © 112HM
Volledig scherm
Tegen half één waren de vuurhaarden onder controle en volgden nabluswerkzaamheden. © Harrie van Opstal / Verslaggever AD Groene Hart