Volledig scherm
De woning aan de Trompstraat. © Josh Walet

Geen celstraf, wel gedwongen behandeling voor Bodegraver die zijn vrouw met 71 messteken doodde

Geen jarenlange celstraf, maar tbs met dwangverpleging. Zo luidt het vonnis van de Haagse rechtbank in de zaak tegen Ljubisa O. De Bodegraver (42) doodde op 15 april vorig jaar zijn vrouw (35) in hun huis aan de Trompstraat met 71 messteken. Volgens de rechtbank was O. op dat moment echter ‘volledig onder invloed van zijn psychose’.

De man kampte al jaren met psychische problemen. Het gezin was bekend bij hulpverleners, de drie jonge kinderen waren in 2017 al uit huis geplaatst. Zes dagen voor de dood van zijn vrouw kreeg O. te horen dat de kinderen niet meer thuis zouden komen.

Bij de zitting op 3 juni verklaarde O. dat hij zijn vrouw had omgebracht omdat hij haar aanzag voor een vampier. Ook zou ze hem bij steeds terugkerende ruzies regelmatig hebben geslagen. ,, Ze was erg sterk.”

Familie gebeld

O. belde op zondagochtend 15 april vorig jaar zelf aan bij buren om te vertellen dat zijn vrouw ‘er niet meer was’. Ze bleek dood in de woning te liggen. O. werd aangehouden en zit sindsdien vast. Volgens de rechtbank is ook nu nog steeds niet duidelijk wat zich precies heeft afgespeeld in het huis aan de Trompstraat. Wel is duidelijk dat de vrouw van O. de zaterdagavond rond 23.00 uur nog leefde, omdat ze toen met familie belde. ,,Wat er tussen 23.00 en 8.30 uur is gebeurd, zullen we niet te weten komen", zei rechter De Haan vanmiddag bij het uitspreken van het vonnis.

Volgens hem stond O. ‘volledig buiten de werkelijkheid’. Omdat de rechtbank het met het Openbaar Ministerie eens is dat de kans op herhaling groot is (vanwege de psychische gesteldheid van O.), wordt tbs met dwangverpleging opgelegd. In een psychiatrisch ziekenhuis zijn onvoldoende mogelijkheden om O. goed te behandelen, oordeelt de rechtbank. De advocaat van O. had om behandeling in zo'n ziekenhuis gevraagd, omdat O. zijn kinderen graag wil zien. 

Bij de behandeling van zijn strafzaak op 3 juni zei O. dat hij zich maar drie messteken herinnert. De 68 overige zouden door een ander zijn toegebracht. Volgens de rechtbank bestaat daarvoor echter geen enkel bewijs.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195