Volledig scherm
Hans Steenhuis vindt het als speler jammer dat Alphen Eagles zich terugtrekt. © Orange Pictures

Geen competitiewedstrijden voor American Footballclub Alphen Eagles

RegiosportAlphen Eagles komt komend seizoen niet in actie in de eerste divisie. De Alphense American Footballclub trok zich vorig seizoen tijdens de competitie terug vanwege een gebrek aan fitte spelers. Nu is besloten om niet aan de nieuwe competitie te beginnen.

Iets meer dan twee jaar geleden besloot Alphen Eagles het roer om te gooien. De club deed vrijwillig een stapje terug en daalde af van de eredivisie naar de eerste divisie. Er werd afscheid genomen van spelers van buitenaf, die het mogelijk maakten dat Alphen Eagles tot de top van Nederland behoorde. Bij de meervoudig landskampioen moest een nieuwe wind gaan waaien. De nadruk werd gelegd op eigen spelers. De club focuste zich op de lange termijn en presteren werd voorlopig bijzaak.

Quote

Vorig jaar was niet heel chill. We kijken naar de continuïteit van de vereniging

Hans Steenhuis

Het idee klonk simpel, maar de uitvoering verloopt nog niet bepaald vlekkeloos. Met een grotendeels nieuwe spelersgroep liep Alphen Eagles in het eerste seizoen in de eerste divisie de play-offs mis. In het vorige seizoen, het tweede na de koerswijziging, leek plaatsing voor die play-offs mogelijk. De resultaten verbeterden. ,,Maar het ging fout toen een aantal gasten een blessure opliep'', vertelt Hans Steenhuis. ,,We hebben een smalle groep en met één of twee blessures is het klaar. Daardoor konden we wedstrijden niet afmaken en moesten we ons uiteindelijk terugtrekken uit de competitie."

Met die ervaring fris in het geheugen werd het komend seizoen kritisch voorbeschouwd. Omdat de club er niet in slaagde om nieuwe spelers van buitenaf te strikken, lag een herhaling van vorig seizoen op de loer. Uiteindelijk werd besloten de ploeg terug te trekken uit de competitie.

Nodig

Steenhuis, die behalve speler ook bestuurslid technische zaken is: ,,Een jaar geen competitie spelen is nodig. Spelen met een te kleine groep is roofbouw plegen. Mijn ervaring is dat nieuwe spelers vaak te maken krijgen met blessures, dus dan moet je sceptisch zijn. Vorig jaar was namelijk niet heel chill. We kijken naar de continuïteit van de vereniging."

Een jaar zonder competitie betekent echter niet dat er geen wedstrijden gespeeld worden. Het bestuur van Alphen Eagles heeft gezocht naar teams die in een vergelijkbare situatie verkeren en open staan voor vriendschappelijke duels. Doordat de competitieschema's in België en Duitsland in andere jaargetijden worden afgewerkt, wordt ook over de grens gezocht.

Unaniem

,,Natuurlijk vind ik het persoonlijk - als speler - erg jammer. Ik speel American Football om wedstrijden te spelen. Maar ik ben een man van Alphen Eagles en dit is nu nodig. Dat ziet ook de rest van de spelersgroep. Eén jongen vertrekt en de rest van de spelers is het unaniem eens met de weg die we inslaan. Dan voel je je gesterkt in de beslissing'', aldus Steenhuis.

Volgens de sympathieke Steenhuis, die aan het begin van decennium met Alphen Eagles landskampioen werd, is het komend seizoen een opbouw naar een terugkeer in de competitie. ,,Omdat we niet aan het schema gebonden zijn, is het makkelijker om wedstrijden af te spreken. Tegelijkertijd willen we groeien in ledenaantal. Ik ben nu ook coach bij de jeugd en het doel is om daar de teams te laten groeien. Door de keuze die nu is gemaakt, is dit het ideale moment om in te stappen. Laagdrempeliger wordt het niet.''

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.