Geen som te gek voor rekenwonder van 79 jaar: ‘De wortel van 237.109? 486,94 natuurlijk!’

VIDEOIs die 79-jarige man nou echt zo’n rekenwonder? De leerlingen onderwierpen hem aan een testje door een paar schier onmogelijke sommen op het flipboard te kalken. Willem Bouman, de Alphenaar voor wie staartdelingen, derdemachtswortels, priemgetallen en π dagelijkse kost zijn, moet even naar de gang van het Scala College aan de Kees Mustersstraat.

Na enige tijd wordt hij binnen gewenkt en richt hij zijn vizier op de sommen. De wortel van 237.109? 486,94 natuurlijk. Het kwadraat van 684? Het duurt niet lang of Bouman schrijft 467.856 op. Feilloos. De monden van de onderbouwleerlingen van het vwo, die zich vrijwillig hebben aangemeld voor het blokuur ‘gastles rekenen’ op maandagmorgen, vallen nog net niet open. ,,Heel bijzonder”, vindt de 13-jarige Olivier uit 2 vwo. ,,Hij zei net: ik denk dat ik het talent van God in mijn schedel heb gekregen”, merkt de 15-jarige Flo uit 3 vwo op.

Schatkamer

Wat zegt hij er zelf over? ,,Ik heb geen geheimen. Ik hou mijn geheugen bezig van de vroege morgen tot de late avond. Ik heb er een eigen spreuk op bedacht: je geheugen is je schatkamer, zorg dat-ie goed gevuld is.”

Bouman is inmiddels een bekend en vermaard rekenartiest. Acrobaat, kunstenaar. Hij schitterde in spellen en quizzen op tv, zelfs bij de Oosterburen. De laatste jaren brengt hij zijn kennis van het hoofdrekenen (,,rekenmachines verpesten de mens, want ze geven je alleen een antwoord en geen inzicht) graag over. Soms op senioren, soms op leerlingen. ,,Kennis die je voor jezelf houdt, dient geen redelijk doel.” Bouman, die wereldwijd tot de top 10 van rekenbollebozen hoort, vier wereldrecords op zijn naam heeft staan en aan verschillende hoofdreken-WK’s meedeed, had een carrière als autobandenverkoper bij Michelin. ,,Daar kwam ook rekenen bij kijken.”

Bouman is inmiddels bijna tachtig. Is hij niet bang dat ouderdom of vergeetachtigheid ooit grip op hem krijgt? ,,Ik blijf mezelf elke dag trainen. Maar ja, het zou ooit een keer kunnen gebeuren dat ik het niet meer kan.”

Volledig scherm
Rekenwonder Willem Bouman (79) geeft een gastles op het Scala College. © Josh Walet