Volledig scherm
HEet Chinese plan ‘Green City Plan Haining’. © Archieffoto

Gekibbel over China-reizen blijft aanhouden

Het komt voorlopig niet goed tussen raadslid Wil Verschuur (Beter Alphen) en wethouder Kees van Velzen (CDA). Twistpunt: China.

Quote

Uit dergelijke bezoeken komt gewoon handel voort. Er worden keihard euro's verdiend

Kees van Velzen

De gemeente Alphen peilt of er voldoende animo onder Boskoopse (sierteelt)bedrijven is om komend najaar in een handelsmissie mee te reizen naar de Chinese miljoenenstad Langfang. Die reis is opgezet door de provincie Zuid-Holland.

Pure geldverspilling, een snoepreisje, foetert Wil Verschuur. Wie betaalt dat, en waarom staat er 9000 euro in de boeken van de gemeente voor dergelijke trips, vraagt zij zich hardop af. En vooral ook, wat levert het Alphen nou uiteindelijk op?

‘Harde euro's, en ook nog heel veel', antwoordt Kees van Velzen. Sinds twee missies in 2018 naar zowel Langfang als naar Haining zijn geweest, spinnen 'tientallen’ bedrijven garen bij de aangeknoopte contacten. Geïnteresseerde ondernemers die mee willen op deze missie, moeten dat zelf betalen. Iemand van de gemeente erbij hebben is volgens Van Velzen noodzakelijk. Zo zijn nou eenmaal de sociaal-culturele normen bij het handelen in China.

Teken aan de wand

Dat Verschuur bij haar denkbeelden blijft, stoort Van Velzen een beetje. ,,Ik zou willen dat zij eens bij een voorbereidende bijeenkomst met de ondernemers komt luisteren en praten. Vanuit China vindt men ons dorp, zoals zij het zien, belangrijk. Niet om er plantgoed vandaan te verschepen, maar om de technologie, het management.‘’

Een teken aan de wand vindt de wethouder dat de onderburgemeester van Hebei (een provincie zo groot als Frankrijk waarin Haining ligt) in de Kerstperiode op werkbezoek kwam in Boskoop en Alphen. ,,Uit dergelijke bezoeken komt gewoon handel voort. Er worden keihard euro's verdiend. Heel veel euro's.‘’

Het mag voor Verschuur niet baten: ,,Toch zie ik het nog steeds als snoepreisjes. En dat vind ik niet netjes.‘’

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195