Volledig scherm
Archieffoto, ter illustratie. © Marnix Schmidt

Gemalen Waarder en Bodegraven visvriendelijker

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden renoveert dit jaar een aantal gemalen in onze regio. Hierbij worden ze gelijk visvriendelijk gemaakt.

Het gaat om onder meer de gemalen Westeinde van Waarder en de Meijepolder bij Bodegraven. Beide zijn toe aan groot onderhoud. Tegelijkertijd worden ze uitgerust met zogeheten vispassages. Dit zijn innovatieve constructies in het water, die ervoor zorgen dat vissen barrières als gemalen of stuwen kunnen passeren.

Het gebouw waarin het gemaal Westeinde van Waarder - ook wel ‘Net op Tijd’ genoemd - zich bevindt, wordt gerenoveerd. De betonconstructie wordt hersteld en/of aangepast. De elektrische installatie wordt vernieuwd. Op het dak komen zonnepanelen te liggen.

Dubbele Wiericke

Ten noorden van het Westeinde van Waarder wordt een vispassage aangelegd. Hierdoor kunnen vissen vanuit de polder naar de Dubbele Wiericke zwemmen en omgekeerd.

Tijdens de werkzaamheden nemen twee tijdelijke pompen met dezelfde capaciteit als het gemaal, de bemaling over. De renovatie moet eind maart zijn afgerond.

Bij het gemaal Meijepolder maken de huidige pompen plaats voor visvriendelijke uitvoeringen. Daarnaast komt er een nieuwe vispassage, die de vismigratie naar zowel de polder als de boezem (de Oude Rijn) mogelijk maakt.

Tijdens de werkzaamheden neemt een aantal tijdelijke pompen de bemaling van het gemaal over. Het werk aan het gemaal Meijepolder bij Bodegraven duurt tot eind september.

Vorig jaar zijn ook al vispassages aangelegd naast de gerenoveerde stuwen Weijland en De Bree bij Nieuwerbrug.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken? Schrijf je hier in!