Volledig scherm
Door de rupsen van de buxusmot aangetaste struiken in het plantsoen aan het Hazeveld in Alphen. © Hans-Paul Andriessen

Gemeente Alphen geeft tips voor afvoer buxus

Alle door de rupsen van de buxusmot aangevreten buxussen worden uit de Alphense plantsoenen verwijderd. De rupsen eten de buxus kaal, laat eitjes achter en vliegt vervolgens als een vlinder verder de wereld in. 

Gemeente Alphen piekert er niet over om de plaag met gif te bestrijden omdat hierdoor vogels die rupsen eten het loodje kunnen leggen. Op de lege plekken worden in het najaar andere struiken geplant. 

Buxus komt er helemaal niet meer in, laat de gemeente weten. De gemeente krijgt veel vragen over de afvoer van aangetaste buxus. In het voorjaar is het immers tijd om buxussen te snoeien

Snoeiafval is een belangrijke bron van nieuwe infecties, laat de gemeente weten. In de buxusresten zitten misschien nog eitjes, rupsen en poppen die er nog een tijdje kunnen overleven en de buxusmot zelf kan al vliegend vele kilometers afleggen.

Snoeiafval

Ook bij transport van aangetast buxusmateriaal in de open lucht bestaat het risico op het besmetten van naburige tuinen met de buxusmot en het verspreiden van de mot over grotere afstanden. Daarom adviseert de gemeente voorzorgsmaatregelen te nemen:

,,Composteer buxussnoeiafval niet zelf, in uw eigen tuin. Kleine hoeveelheden snoeiafval kunnen wel gewoon in de gft-container, als u die goed gesloten houdt. Het gft wordt ook in goed gesloten wagens afgevoerd. Heeft u grotere hoeveelheden? Bied het snoeiafval dan in gesloten zakken aan bij Ecopark De Limes (Limeslus 5 in Alphen aan den Rijn) als restafval.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195