Volledig scherm
Het pand van Van der Bijl Mengvoerders in Alphen. © Google Street View

Gemeente moet huiswerk stankcirkel Alphen overdoen

De gemeente Alphen krijgt van de Raad van State vier maanden de tijd om te bekijken of de geplande woningen die dicht bij Diervoederbedrijf Van der Bijl komen, niet teveel stank over zich heen krijgen.

In een tussenuitspraak stelt de Raad vandaag dat de gemeente zich in het bouwplan Rijnhaven- Oost niet aan de eigen Beleidsnota Geurhinder heeft gehouden. Die nota schrijft voor dat de gemeente bij nieuwe bouwprojecten moet onderzoeken of er in en rond de woningen die nabij Van der Bijl worden gebouwd sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat. De gemeente ging slechts uit van de oude stankcirkel die eerder rond het bedrijf was getrokken. 

Mocht de gemeente geen oplossing vinden dan moeten de woningen op grotere afstand van het diervoederbedrijf worden gebouwd. Hoeveel woningen dat scheelt is nog niet bekend. Verder heeft de Raad een probleem met de geluidsnormen in het bestemmingsplan zelf opgelost. Tijdens de rechtszitting vroegen gemeente en bedrijf om een paar nieuwe verbeterde geluidsnormen in het plan op te nemen. Dat heeft de Raad gedaan. De problemen met de stankoverlast en geurcirkel moet Alphen zelf oplossen.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.