Volledig scherm
Ter illustratie © ANP

Gemeenten mogen van provincie geen extra woningen bouwen

Alphen, Nieuwkoop en Kaag en Braassem krijgen van de provincie Zuid-Holland geen extra ruimte voor sociale woningbouw.

De drie gemeenten in de Rijnstreek hadden bij de provincie - die bepaalt hoeveel huizen gemeenten mogen bouwen - om extra woningen gevraagd. Dit ter compensatie van de huizen die zij jaarlijks moeten reserveren voor statushouders en andere groepen die met voorrang een sociale huurwoning toegewezen krijgen. 

Quote

Wij hebben al rekening gehouden met het aantal huizen dat gemeenten aan mensen met een urgentie­ver­kla­ring moeten toewijzen

Provincie

Dat gaat volgens de gemeenten ten koste van andere woningzoekenden, die vaak al enkele jaren ingeschreven staan. ,,Mensen komen terecht in opstand tegen deze manier van woningen verdelen’’, zei de Alphense wethouder Gerard van As (Nieuw Elan, wonen) deze week in deze krant.

Volgens Alphen, Nieuwkoop en Kaag en Braassem gaan jaarlijks zo’n 200 woningen met voorrang naar mensen die een beroep doen op de urgentieregeling. Die zouden de drie gemeenten dus graag toegevoegd zien aan het aantal woningen dat zij van de provincie mogen bouwen.

,,Maar wij hebben bij het bepalen van de woningbouwprogramma’s, die gebaseerd zijn op de regionale behoefteraming, al rekening gehouden met het aantal huizen dat gemeenten aan mensen met een urgentieverklaring moeten toewijzen’’, laat de provincie weten.

In 2015, toen grote groepen vluchtelingen naar ons land kwamen en met spoed een woning nodig hadden, hebben gemeenten wel tijdelijk extra ruimte gekregen voor woningbouw. ,,Maar dat is nu niet meer aan de orde’’, benadrukt de provincie.

Alphen bouwde de afgelopen jaren steeds zo’n 700 woningen.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.