Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Gemeenten zijn slordigheid Schiphol zat: '3.000 nachtvluchten teveel'

Minister Cora van Nieuwenhuizen moet Schiphol meteen op de vingers tikken als de luchthaven zich niet aan het afgesproken aantal nachtvluchten houdt.

Dat stellen onder andere Kaag en Braassem en Alphen in een brief aan de verkeersminister. Zij zijn het zat dat Schiphol ‘wat slordig’ met de maximale aantallen nachtvluchten omgaat.

In de brief laten de samenwerkende gemeenten van Holland Rijnland weten dat nu toch echt stevige maatregelen nodig zijn. Zij vragen minister Van Nieuwenhuizen te gaan handhaven. Dat wil zeggen dat de minister eerst checkt of de afspraken worden nageleefd. En als dat niet het geval is, komt er een officiële waarschuwing met zonodig een strafmaatregel.

3.000 teveel

Quote

Ik denk dat het heel nuttig is dat wij een gezamen­lijk geluid laten horen

Burgemeester Marina van der Velde

Dát Schiphol over de schreef gaat, staat volgens Holland Rijnland vast. Tussen elf uur ‘s avonds en zeven uur ‘s ochtends mogen er per jaar hooguit 29.000 vliegbewegingen zijn. Schiphol heeft echter die nachtvluchten laten groeien naar 32.300 in 2015, 33.000 in 2016 en 32.300 in 2017.

Een van de gemeenten die erg te lijden hebben van de nachtvluchten, is Kaag en Braassem. Burgemeester Marina van der Velde is ervan overtuigd dat de brief-op-poten die nu naar de minister gaat, wel degelijk effect zal sorteren. ,,Ik denk dat het heel nuttig is dat wij als blok van Zuid-Hollandse gemeenten een gezamenlijk geluid laten horen. Je ziet langzaamaan dat meer regio’s zich gaan mengen in de Schiphol-discussie. Denk aan Flevoland met vliegveld Lelystad. De meenten van Zuid-Holland-oost en West-Utrecht hebben al de actie ‘geef de stilte een stem’ opgezet. Het is goed dat nu ook duidelijk maken dat wij gaan meepraten.’’

Het is geen actie louter tegen Schiphol, onderstreept Van der Velde. Kaag en Braassem is, net als Alphen, sterk afhankelijk van de luchthaven als werkgever. ,,Nee, waar het om gaat, is dat er afspraken liggen die moeten worden nageleefd. Schiphol gaat daar nu wat slordig mee om.’’