Volledig scherm
Metaalafvalbedrijf EMR. © google streetview

Geschil om onbemande microfoon

De Milieudienst Midden-Holland vreest in grote problemen te komen als de Raad van State het meten van industrielawaai met onbemande microfoons gaat verbieden. Dat bleek vrijdag tijdens een rechtszaak over het Alphense metaalafvalbedrijf EMR.

De Milieudienst gebruikt de onbemande microfoons op plekken waar veel mensen klagen over kortdurende maar heftige piekgeluiden. Bijvoorbeeld als een stapel kratten met lege flessen omvalt, of een stapel metalen buizen op de grond klettert.

Dat kun je volgens de Milieudienst niet door een geluidcontroleur laten meten, want die komt altijd te laat. ,,En je kunt hem ook niet twee weken bij de poort neerzetten'', zei Marjoleine In 't Veld van de Milieudienst Midden Holland tijdens een dwangsomzaak bij de Raad van State.

Daar vocht het aan de Tankval gevestigde metaalafvalbedrijf EMR een dwangsom van 10.000 euro aan. Die legde de Milieudienst op nadat een onbemande microfoon op het balkon van een klaagster een vermeende geluidsovertreding op het bedrijfsterrein had geregistreerd. Het leek nog het meest op een metalen buis die een halve meter viel, aldus de Milieudienst.

Volgens EMR-directeur Anton van Genugten is het meten van industrielawaai met onbemande microfoons volgens de landelijke milieuregelingen niet eens toegestaan. Dat is niet voor niets, zei een geluidsdeskundige van EMR gisteren bij de Raad van State, ,,omdat alleen een mens met twee oren precies kan vaststellen welk geluid waar vandaan komt.''

Privacy

Bovendien weigerde de Milieudienst, die namens de gemeente Alphen geluids- en milieuovertredingen opspoort, de geluidsbanden van de omstreden microfoon aan EMR te overleggen. ,,Dat doen we niet, om redenen van privacy. Want een microfoon registreert alles, ook gesprekken op het balkon'', aldus In 't Veld.

Rechter en staatsraad B. Schueler vond het vreemd dat EMR de geluidsband van de overtreding niet mag controleren. Verder is het nog maar de vraag of de Raad van State akkoord gaat met het opsporen van geluidsovertredingen met onbemande microfoons.

Als de Raad de dwangsom afschiet, komt een groot aantal milieudiensten in de problemen. Dan mogen ze niet meer handhaven met onbemande microfoons. Veel milieudiensten doen dit, maar dit is nog niet eerder bij 's lands hoogste bestuursrechter aangevochten.

Uitspraak: binnen enkele weken.