Volledig scherm
Leidy Zeilstra © Zomer met Art

Gevaarlijke Amerikaanse staffords moeten gemuilkorfd blijven

De twee Amerikaanse staffordshireterriërs van de Alphense hondencoach Leidy Zijlstra moeten hun muilkorf omhouden en moeten aangelijnd blijven. Dat heeft de Raad van State bepaald om de veiligheid van de inwoners van Alphen te waarborgen.

Op 14 maart 2017 had een van Zijlstra’s honden op het Rijnplein in Alphen een man vanuit het niets tot twee maal toe in zijn benen gebeten. Op 25 juni 2017 stoven de honden van Zijlstra af op een echtpaar dat tegenover haar woont in de Eikenlaan. De man werd in zijn arm gebeten. Zijn vrouw in billen, dij- en bovenbenen en knieën. Voor die bijtpartij werd Zijlstra op 15 mei van dit jaar al veroordeeld door de rechtbank in Den Haag.

Na dat tweede bijtincident besloot burgemeester Liesbeth Spies van Alphen de twee als gevaarlijke honden aan te merken. De burgemeester legde Zijlstra in december 2017 een aanlijn- en muilkorfgebod op, geldig binnen de gemeentegrenzen.

Niet eerder

Zijlstra (27), bekend van mediaoptredens bij onder meer Zomer met Art, vocht het aanlijn- en muilkorfgebod  aan omdat die in strijd zouden zijn met het dierenwelzijn. Eerst bij de gemeente Alphen, daarna bij de bestuursrechter en uiteindelijk bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van het land. Deze bepaalde vandaag dat burgemeester Spies juist heeft gehandeld om zo de veiligheid van de inwoners te waarborgen.

Volgens de gemeente Alphen is het nog nooit eerder voorkomen dat een hondenbaas deze maatregelen aanvecht. ,,Normaal komen de eigenaren niet in het geweer. Zij erkennen dat hun hond gevaarlijk is’’, zei een woordvoerder van de gemeente.

,,Moet u zich eens voorstellen dat daar in plaats van een stel volwassenen een klein kind met een hondje had gelopen’’, merkte de vertegenwoordiger van de gemeente Alphen op tijdens de zitting bij de Raad van State. ,,De honden zijn nog steeds in staat mevrouw omver te trekken.’’

Zijlstra voerde tijdens de zitting aan dat burgemeester Spies niet louter op basis van politie-informatie de honden als ‘gevaarlijk’ had mogen aanmerken. Ze had de honden ook moeten laten testen. Zelf had Zijlstra dat voor een van de twee honden laten doen. En die had, aldus Zijlstra, de test ‘met glans doorstaan’. Haar hond was er als een ‘lief ei’ uitgekomen. 

Zijlstra geeft op 25 november in Theater Figi in Zeist  met haar twee staffords een liveshow over coaching. De show heet ‘Eenmaal een hond’.