Wensboom in Driehoorne.
Volledig scherm
Wensboom in Driehoorne. © Jan Belt

Gevangenis Alphen: ‘Intelligente lockdown? Dat is ons dagelijks werk’

Corona Kort AlphenCorona beheerst het dagelijkse leven. Ook in de regio Alphen. AD Groene Hart brengt dagelijks kleine nieuwsberichten in de rubriek: Corona Kort.

Wereldwinkel Bodegraven

De Wereldwinkel in Bodegraven opent vrijdag na zeven weken sluiting weer de deuren. De winkel is in de tussentijd geschilderd en volgens het bestuur ‘coronaproof’ gemaakt. De winkel gaat vrijdag en zaterdag open van 11.00 uur tot 16.00 uur. De Wereldwinkel wordt gerund door vrijwilligers.

75 jaar bevrijding

Het medio september in Nieuwkoop geplande ‘vrijheidskamp’, om 75 jaar bevrijding te vieren, is vanwege de coronacrisis afgeblazen. Mogelijk komt er in die periode nog wel een rondrit. Een komend najaar geplande vlucht met een Fokker-vliegtuig is ook nog niet geschrapt. Het kamp is verplaatst naar 2021.

Archeon

Museumpark Archeon mag vanwege de coronacrisis niet open. Deze grote Alphense publiekstrekker heeft ook tips om thuis met historie aan de slag te gaan. Door te knutselen of kwartetten bijvoorbeeld. Op de website van Archeon staat hoe je een ‘prehistorisch’ trechterbekertje kunt maken, hoe je met leer of vilt een bulla (tasje voor amulet) kunt creëren of een ‘middeleeuws’ broodje bakken. Wie niet wil knutselen, kan online het kwartetspel over de Limes (romeinse grensweg) bestellen.

Cadeaubonnen

Zo’n tien Alphense bedrijven die aan massage doen hebben een pakket cadeaubonnen samengesteld voor medewerkers van het Alrijne Ziekenhuis. Na de coronacrisis kunnen deze ‘helden’ hun bonnen verzilveren.

Sama Sama Festival

Het Sama Sama Festival van de Molukse gemeenschap gaat dit jaar niet door. Meestal is in het feest pas laat in het kalenderjaar, toch is nu al besloten een jaartje over te slaan.

Escape Room

Escape Room Alphen biedt mensen vanwege de coronacrisis nu ook de gelegenheid thuis een ontsnappingsspel te doen. Dat kan bijvoorbeeld op een tablet of smartphone. Spelers kunnen, afhankelijk van hun leeftijd, kiezen uit een egyptische graftombe of een kasteel, maar ook uit een boerderij, landhuis, dierentuin of hotel.

Dodenherdenking

Dodenherdenking in Alphen is dit jaar op 4 mei niet ‘s avonds mogelijk bij de monumenten. Tot 18.00 uur kunnen die dag bloemen worden gelegd bij de drie monumenten (Hazeveld, Laan der Continenten, Burgemeester Visserpark), ‘s avonds zijn via Studio Alphen opnamen te zien van Kees Slingerland (Comité Herdenkingen) en burgemeester Spies. Zij leggen namens ‘iedereen’ bloemen. Vanaf 19.30 luiden kerkklokken, verder is de bedoeling dat men de nationale herdenking op tv volgt, waarbij uiteraard ook twee minuten stilte wordt gehouden.

Dichter bij elkaar dan ooit!

De Nieuwkoopse burgemeester Robbert-Jan van Duijn meldt in een brief aan inwoners dat ook hij baalt van de evenementenstop tot 1 september. ,,Ik voel met jullie mee. Ook ik keek, als kersverse burgemeester, uit naar een voorjaar en zomer vol mooie festiviteiten.” 

Van Duijn roept op de coronaregels te blijven naleven. ,,Ik geloof er heilig in dat afstand houden niet hoeft te betekenen dat we niet met elkaar verbonden kunnen zijn. Dat doen we bijvoorbeeld door deze weken op een waardige manier onze feestdagen te vieren. Koningsdag, dodenherdeking, bevrijdingsdag en de Ramadan. Ze zullen anders zijn dan we gewend zijn, maar ik weet zeker dat we in onze gemeente zullen laten zien dat we juist in deze tijd weliswaar op afstand zijn, maar dichter bij elkaar zijn dan ooit!”

Vacatures gevangenis Alphen

‘Intelligente lockdown? Dat is ons dagelijks werk’. Met deze tekst probeert de Alphense gevangenis nieuwe medewerkers te werven. Sollicitatieprocedures gaan gewoon door, alleen zijn de gebruikelijke selectiedagen in het gebouw nu door corona niet mogelijk.

Alphense wensboom 

Geen bezoek aan je dierbare(n) mogelijk, geen kans om te videobellen en je wilt toch een persoonlijke boodschap achterlaten voor een bewoner van de Alphense seniorenflat Driehoorne? Dan kun je een kaartje met een verhaaltje erop, een tekening of iets anders voor die persoon ophangen in de wensboom die staat bij de tuin aan de kant van de Sterrenlaan. Er zaten deze week al wat boodschappen in.

Mini-moestuin

Mist jouw kind een schooltuin? Begin dan thuis een mini-moestuin, luidt een oproep van natuurvereniging IVN in Alphen. ,,Samen met IVN’ers Marieke en Louwra kunnen kinderen de komende weken op eenvoudige wijze leren een salade te kweken. Samen gaan we zaaien, verzorgen, oogsten, bereiden en natuurlijk smullen! De moestuinvideo’s richten zich op kinderen tussen de 7 en 11 jaar, maar iedereen die thuis wil leren moestuinieren kan meedoen, ook als je geen tuin of balkon hebt.”

 Olympische Vakantiespelen Bodegraven afgelast

De organisatie van de Olympische Vakantiespelen Bodegraven laat weten dat de spelen zijn afgelast. De gezondheid is momenteel belangrijker. Ze laten weten dat 2021 een nog groter succes zal worden. 

Zomerspektakel verplaatst 

Het kabinet heeft dinsdagavond bekendgemaakt dat alle evenementen tot en met 1 september zijn afgelast. Door het besluit wordt er definitief een streep gezet door het Zomerspektakel aan het Meer in Alphen. De organisatie heeft het evenement verschoven naar 4, 5 en 6 juni 2021. 

Ruime openingstijden afvalbrengstation   

Vanwege de drukte bij afvalbrengstation Ecopark De Limes in Alphen, is besloten om de openingstijden te verruimen en een aparte plek in te richten voor het storten van snoei- en tuinafval aan de Genielaan. 

Oproep brandweer

,,Lieve mensen, blijf thuis zodat wij jullie kunnen blijven helpen”, die oproep heeft brandweer Leimuiden op hun Facebook-pagina. Bij de post heeft het korps een foto geplaatst, waarop brandweerlieden samen met brandslangen een hart vormen. 

Een bijzonder initiatief van een aantal Alphense ondernemers met muzikale genen. 

Rob Buisman van TekstBuis kwam met het idee om het origineel van Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder, gezongen door Ramses Shaffy, in een coronaproof jasje te steken. Samen met tekstdichter Jeroen Kalkers uit Woubrugge gaf hij de coupletten een hedendaagse invulling, waarin ook ondernemers een hart onder de riem wordt gestoken. 

Vervolgens stelde Stefan Bos van Youngspot geluidsapparatuur ter beschikking en opende Patrick Bos van PM Soundcreators belangeloos de deuren van zijn coronaveilige studio, waar Wilbert Werther (CEO van GBI van Beijeren en zanger in meerdere Alphense bands), begeleid door toetsenist Rob, de vocale partij voor zijn rekening nam. Zing het refrein vooral (samen) hardop mee. Een mooie manier om het weekend in te luiden!

Filmpje voor leerlingen

Leerkrachten van basisschool Bonifacius in Alphen aan den Rijn hebben een leuk filmpje opgenomen voor de leerlingen en ouders. Bekijk ’m hieronder!

Oproep politie

Houd ook 1,5 meter afstand op een boot, is de oproep van politie Kaag en Braassem. ,,Dat geldt voor mensen op een boot en boten onderling”, zegt de politie, die vraagt om drukke vaarroutes te vermijden.

André van Duin imitator brengt belangrijke boodschap

Normaal zijn meneer en mevrouw de Bok onafscheidelijk, maar in de tijd van corona houden ook zij afstand. Op winkelcentrum de Herenhof in Alphen loopt  vandaag een imitator van André van Duin rond. Hij brengt bezoekers een belangrijke boodschap: ,,houd afstand.’’ 

Imitatie van meneer en mevrouw de Bok
Volledig scherm
Imitatie van meneer en mevrouw de Bok © Josh Walet

Parkeerplaatsen dicht

Net als vorige weekeinden blijven ook dit en volgend weekend de parkeerplaatsen rond de Zegerplas en het Bentwoud dicht voor bezoekers. Ook op Koningsdag (maandag 27 april) staan er hekken en roadblocks. Een frisse neus halen kan altijd, maar doe dit zoveel mogelijk in uw eigen buurt, aldus de gemeente.

Virtuele wandeling

Zin om naar buiten te gaan, maar is dat geen optie? De gemeente Alphen heeft een tip: maak eens een virtuele wandeling door de stad en alle dorpen. Op haar facebookpagina plaatst de gemeente regelmatig nieuwe foto’s van bekende of minder bekende plekjes, om te laten zien hoeveel moois er is.

Fraude

De Alphense politiechef John Nieumeijer deelt op Twitter een bericht van de landelijke fraudehelpdesk. ,,Doe jij ook veel meer online vanuit huis deze dagen? Internetcriminelen ook!” Dus let goed op als je mails of andere berichten krijgt, waarschuwen Nieumeijer en de fraudehelpdesk.

Mondkapjes maken

De stichting ‘Zet Nieuwkoop op de kaart’ gaat mondkapjes maken voor zorginstellingen en particulieren. Vrijwilligers kunnen bij een groothandel in textiel (Polytex stoffen) gratis een pakketje ophalen met stof, een handleiding en een patroon om een mondkapje te maken. Hiermee kunnen ze dan thuis aan de slag.

Als het pakketje, goed voor vier kapjes, af is, kunnen ze het resultaat inleveren bij KlusWijs de Boer aan de Industrieweg. Die brengt de mondbeschermers weer bij de stichting. Die zorgt ervoor dat de zelfgemaakte mondkapjes in eerste instantie bij zorginstellingen, vervolgens bij andere medewerkers in de zorg (bijvoorbeeld tandartsen) en daarna bij particulieren terechtkomen.

De actie is deze week van start gegaan. Het idee is ontstaan, vanwege het grote tekort aan mondkapjes bij zorginstellingen, zegt voorzitter van de vereniging Ruud Snoeker. ‘Zet Nieuwkoop op de kaart‘ organiseert al drie jaar een keer in de maand een bijeenkomst voor ouderen en alleenstaanden. Deze is sinds de coronacrisis tijdelijk geschrapt. Om de ouderen toch iets te laten doen, ontstond het idee om hen mondkapjes te laten maken. Maar ook andere vrijwilligers zijn welkom, benadrukt Snoeker.

Afval dumpen

Door de lange wachtrijen bij het afvalbrengstation hebben sommige mensen hun afval niet netjes gestort waar het hoort, maar dumpen ze deze in de natuur. Politie Alphen laat weten dat ze dit niet tolereren. De natuur raakt hier namelijk door vervuild. Het aantal meldingen hiervan is de afgelopen weken flink toegenomen, laat de politie weten.

Portretfoto 

De artsen en verpleegkundigen van het Groene Hart ziekenhuis hebben portretfoto's van zichzelf op hun beschermende kleding geplakt. Hierdoor weten de coronapatiënten beter wie hen behandeld en zijn ze beter herkenbaar.

Gevangenis

In de Alphense gevangenis zijn gedetineerden zoveel mogelijk alleen op cel gezet, zei directeur Cees Niessen bij actualiteitenrubriek EenVandaag. In Alphen zijn nog geen coronagevallen onder gevangenen of bewaarders.

1,5 meter

Niet met teveel bij elkaar komen en afstand houden, dat blijft kennelijk lastig voor sommigen. Wijkagent Hennie Wilthof zag twaalf kinderen bij een voetbalkooi in Roelofarendsveen. ,,Ik heb de helft naar huis gestuurd”, tweette hij.

Verzoekplaatjes

BR6, de lokale omroep in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, zendt vanaf donderdag 23 april wekelijks een verzoekplatenprogramma (De Notenkoffer) uit. Mensen kunnen niet alleen een plaat aanvragen voor iemand die ze niet kunnen of durven bezoeken, maar ook de groeten doen. Het programma start steeds om 19.00 uur.

Bibliotheek

Alle bibliotheken van Rijn en Venen zijn digitaal nog in de lucht. Voor mensen die vragen hebben over of moeite met deze digitale service geeft Rijn en Venen vanaf 21 april voorlopig elke dinsdag en donderdag telefonische ondersteuning (nummer 06-13140416).

Jostiband

Concerten van de Jostiband gaan voorlopig niet door. Wel heeft orkestlid Evelien Biemond een nummer op YouTube gezet, als eerbetoon aan ziekenhuismedewerkers en anderen in de zorg. En er is nu ook een Jostiband Pret Praat Loket geopend. Daarop staat nu onder meer een interview met zanger Marco de Hollander.

Boodschappenpakket voor helden

Supermarktketen Hoogvliet deelt binnenkort 50 boodschappenpakketten uit aan ‘Alphense helden’. Iedereen kan tot en met 3 mei via de website van Hoogvliet kandidaten nomineren.

Hulpstuk voor mondkapjes

Peter Hofman uit Nieuwkoop is een crowdfunding begonnen voor de productie van plastic beugeltjes waarmee mondmaskers beter gedragen kunnen worden. Het verlicht bovendien de druk op de oren. Met een 3D-printer maakt de Nieuwkoper deze hulpmiddelen, maar daar is geld voor nodig. Lees hier meer over de crowdfunding.

Met een 3D-printer maakt Peter Hofman uit Nieuwkoop deze plastic beugeltjes, waardoor mondkapjes makkelijker gedragen kunnen worden en minder zeer doen aan de oren.
Volledig scherm
Met een 3D-printer maakt Peter Hofman uit Nieuwkoop deze plastic beugeltjes, waardoor mondkapjes makkelijker gedragen kunnen worden en minder zeer doen aan de oren. © Peter Hofman

VOA-magazine

Ondernemersvereniging VOA brengt een speciale corona-editie uit van het VOA-magazine. Het glossy clubblad stond gepland voor mei, maar zal nu vervroegd verschijnen als corona-special.

,,Eerder geplande artikelen leken tegen de achtergrond van de huidige crisis niet zo passend”, aldus de vereniging. ,,We brengen nu een special die in het teken staat van ondernemerschap in tijden van ongekende uitdagingen. Met persoonlijke verhalen van ondernemers: hun zorgen, angsten en verantwoordelijkheden in relatie tot bedrijf, gezin en economie.” 

De corona-editie valt eind april op de mat.

Tekeningen

In de gemeente Bodegraven-Reeuwijk zijn door kinderen en ouders veel mooie stoepkrijttekeningen gemaakt. De kunstwerken zijn met een drone vastgelegd. 

Bloemen voor ouderen en hulpdiensten 

Bewoners van verpleeghuizen Oudshoorn en Rietveld in Alphen zijn vrijdag blij gemaakt met een bosje bloemen. Het presentje werd gebracht door het prinselijke trio van carnavalsvereniging De Cascarvieten. Ook de brandweer, politie en ambulancedienst kregen een bloemetje. 

Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP