Volledig scherm
Schapen veroorzaakten de Q-koorts. © Dreamstime

Gezin met Q-koorts knapt op en hoopt onrust weg te nemen

Het gaat goed met de leden van het gezin uit Nieuwerbrug, die besmet raakten met Q-koorts. Inmiddels is ook de bron van de besmetting bekend. De schapen worden behandeld.

Ina Leeflang wil onrust en speculatie wegnemen. Haar man en twee dochters (21 en 28 jaar) werden getroffen door Q-koorts, maar zijn inmiddels weer aardig op de been. "We merkten dat mensen hier wegbleven. De ziekte is niet door ons verspreid. Dat drie van ons het hebben opgepikt, is puur toeval."

Quote

De bacterie hangt gewoon in de lucht, wij komen niet op een kinderboer­de­rij

Ina Leeflang

Leeflang wil benadrukken dat Q-koorts niet van mens op mens overdraagbaar is en dat het bovendien toeval is dat juist haar gezin zo hard is getroffen. "De bacterie hangt in de lucht. Wij zijn niet met ons gezin op een kinderboerderij geweest."

Inmiddels is duidelijk waar de besmettingsbron is, maar Leeflang wil dat niet exact vertellen. Het gaat om schapen uit de omgeving. "Die persoon kan er ook niets aan doen. Ze proberen te achterhalen hoe de dieren ziek zijn geworden. De schapen zijn gevaccineerd." Volgens Leeflang kan de bacterie wel 25 kilometer overbruggen.

"Ik hoop dat we kunnen aantonen wat de oorzaak van deze uitbraak was", reageert Hendrik-Jan Roest (Wageningen Bioveterinary Research). "We hebben geen garantie dat we daar helderheid over krijgen." Hij zegt dat er de laatste jaren gemiddeld zo'n twintig tot dertig ziektegevallen per jaar worden gediagnosticeerd en geregistreerd.

Hoofdpijn

Bij de familie duurde het lang voor duidelijk was dat de gezinsleden Q-koorts hadden. "We hadden het eerst niet door, mijn jongste dochter had in juli klachten. Enorme hoofdpijn, nekklachten en koorts. Zij werd doorgestuurd naar de fysio, we dachten ook dat ze griep had. In augustus kreeg mijn man erge hoofdpijn. De dokter dacht eerst aan hersenvliesontsteking, maar twijfelde. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis, kreeg vier soorten antibiotica, maar werd niet beter. Uiteindelijk werd ontdekt dat hij Q-koorts had. Toen mijn oudste dochter eind september belde dat ze zo'n hoofdpijn had, heb ik gelijk de dokter gebeld. Zij had ook Q-koorts en heeft een week in het ziekenhuis gelegen. Ze was zo verschrikkelijk ziek. Later zijn wij ook getest en bleek mijn jongste dochter het dus ook te hebben."

De gezinsleden zijn weer aan het werk. Ze hebben nog wel klachten. "Er werd zoveel gespeculeerd", merkte Ina Leeflang. "Ik hoop dat we de onrust weg kunnen nemen."