Volledig scherm
Slaapzaal in een opvangcentrum. Beeld ter illustratie. © ANP

GGD Hollands Midden: kouderegeling voor daklozen geldt weer

Mensen die op straat, in schuurtjes of in huizen zonder verwarming wonen, worden opgeroepen de nacht door te brengen in opvangcentra verdeeld over de regio Hollands Midden. 

De kouderegeling is vandaag ingegaan voor de regio’s Alphen en Gouda. ,,Overnachten in een onverwarmd onderkomen of op straat is gevaarlijk‘’, zegt de gezondheidsdienst, die ook oproept alert te zijn op mensen die ’s nachts op straat slapen.

De kouderegeling wil zeggen dat bij winterse temperaturen diverse organisaties samenwerken, zoals gemeente, GGD, maatschappelijke opvang en politie, om daklozen in de nacht een onderkomen te bieden. 

Alle dak- en thuislozen worden gestimuleerd om in ieder geval ’s nachts naar de maatschappelijke opvang te komen. Dat zijn De Binnenvest in Leiden voor de Alphense regio en het Leger des Heils in Gouda. 

Hier kunnen ze gratis of tegen een kleine bijdrage overnachten en een warme maaltijd krijgen. Het advies over start en stop van de kouderegeling wordt afgegeven door de GGD Hollands Midden en dak- en thuislozen worden erover geïnformeerd als de regeling actief is.