In de brandweerkazerne van Boskoop oefenen leden van het crisisteam met grootschalige incidenten. Het crisisteam moet de hulpverleners (brandweer, politie, gemeente, geneeskundige diensten en anderen) bij grote calamiteiten aansturen. In deze simulatie krijgen zij te maken met een gijzeling.
Volledig scherm
PREMIUM
In de brandweerkazerne van Boskoop oefenen leden van het crisisteam met grootschalige incidenten. Het crisisteam moet de hulpverleners (brandweer, politie, gemeente, geneeskundige diensten en anderen) bij grote calamiteiten aansturen. In deze simulatie krijgen zij te maken met een gijzeling. © Merel Klijzing

Gijzeling bij ruzie tussen dakdekkers op flat: hoe hulpdiensten oefenen om rustig te blijven als er écht een crisis is

Het is 10.07 uur als officier Jan Bosch van de ambulancedienst via de meldkamer hoort dat er op het dak van een flat in Alphen een explosieve gijzelsituatie dreigt met mogelijke slachtoffers.

  1. Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
    PREMIUM

    Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoeg­de suiker kan wel 99 suiker­klont­jes schelen

    In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol?