Volledig scherm
De slaapverdieping van de hut in Leimuiden met bovenin een koepel waardoor je naar de sterrenhemel kunt kijken. © Peter Franken

'Glamorous camping' slaat aan in Groene Hart

Slapen doe je in deze luxe trekkershut van Hihahut onder een glazen koepel met zicht op de sterrenhemel. Glamping wint terrein in het Groene Hart.

Vorig jaar waren de vier hutten in de polders van Kaag en Braassem van startup-company Hihahut nog helemaal nieuw. In het tweede jaar blijkt dat het concept zo goed aanslaat, dat er plannen worden gemaakt om zes nieuwe hutten te ontwerpen: vier in Nieuwkoop en nog eens twee in Kaag en Braassem.

Trekkershutten kennen we vooral van wandelvakanties in de bergen: je wandelt van de ene hut naar de andere zonder je een breuk te sjouwen met kampeerspullen, een tent en levensmiddelen op je rug. Drie jonge, pas afgestudeerde ondernemers uit Kaag en Braassem dachten: als het trekken van hut naar hut in de bergen een succes is, dan moet dat ook in het Groene Hart kunnen. Ze begonnen het eerste jaar met vijf (tweepersoons) hutten, die door wandel-, tandem- en vaarroutes met elkaar verbonden zijn.

Ontbijtbox

Voor trekkers die dat willen, staat een ontbijt- en dinerbox klaar, zodat ze onderweg geen boodschappen hoeven te doen. Er is een douche en een keukentje met een gasfornuis en ijskastje. En schone handdoeken en beddegoed liggen klaar. Kortom, dit mag met recht 'glamping' heten.

Quote

Het concept is redelijk nieuw: mensen krijgen een routekaart, ze stappen bij het beginpunt op een tandem en onderweg komen ze langs de mooiste plekjes

Marga de Jong

,,We zijn dik tevreden over hoe het loopt'', vertelt Marga de Jong (26), die met collega Anne Beuk (28) vandaag een ontbijt- en een dinerbox neerzetten in hut De Verrekijker, die in een oude hoogstamboomgaard staat aan de rand van een korenveld bij het riviertje de Drecht. ,,De gasten zijn erg enthousiast. Het concept is redelijk nieuw: mensen krijgen een routekaart thuis gestuurd, ze stappen bij het beginpunt op een tandem en onderweg komen ze langs de mooiste plekjes. Ze rijden van hut naar hut. We wijzen ze ook op een kaasboerderij of een kersenpluktuin, waar ze in gesprek kunnen komen met de lokale producent. We krijgen opvallend veel gasten uit België. Blijkbaar hebben we vorig jaar een Belg als gast gehad, die een blog is gaan schrijven.'' De bezettingsgraad is gemiddeld zo'n 60 procent, maar De Verrekijker bijvoorbeeld zit tot half augustus elke dag vol.

,,We proberen zo veel mogelijk producten uit de streek in de box te doen. Zo stoppen we er hier de tuinbonen of bietjes in van onze buurman de biologische landbouwer Chris Kempenaar. Als de gasten dat willen, mogen ze zelf hun groente van het land halen. Naast de hut ligt een moestuin met allerlei vergeten groentes.''

Sterrenkijker

Anne Beuk, afgestudeerd aan de Design Academie Einhoven, speelt bij het ontwerpen van de hutten in op de directe omgeving. Zo is er de Zonnepost, de Vogelaar, de Binnentent (staat binnen in een kas) en hier dus aan de Vriezekoop 47 in Leimuiden de Verrekijker. Deze hut heeft een tweede verdieping, waar het tweepersoonsbed onder een glazen koepel staat. In het keukentje staat een sterrenkijker voor het raam. Elke hut is dus anders.

,,We proberen zo veel mogelijk rekening te houden met omwonenden en letten er goed op dat het uitzicht voor anderen niet geblokkeerd wordt. We besteden veel aanlacht aan duurzaamheid: zonne-energie, composttoilet en in september halen we de hutten weg om ze in het voorjaar weer te plaatsen.''