De intensive care van het St. Antonius Ziekenhuis.
Volledig scherm
De intensive care van het St. Antonius Ziekenhuis. © St. Antonius Ziekenhuis

Groene Hart heeft genoeg bedden op intensive care, maar is er genoeg personeel?

Met het aantal bedden op de intensive care-afdelingen in het Groene Hart lijkt het te gaan lukken om coronapatiënten op te vangen, maar voldoende zorgpersoneel blijkt een serieus probleem. Ziekenhuizen in de regio verwachten binnenkort een piek in het aantal ernstig zieke coronapatiënten.

Wanneer de piek van het aantal coronabesmettingen in het westen van het land zich precies voordoet, is moeilijk te zeggen, vertelt Peter Jue, raad van bestuur Alrijne Zorggroep. Hij meldt dat er op de cruciale afdelingen van zijn ziekenhuis ‘keihard’ gewerkt wordt. ,,Zuid-Holland is nu de zwaarst belaste regio.” Hij verwacht met het aantal ic-plekken de hoos aan zieken op te kunnen vangen. 

Zoals zo veel andere ziekenhuizen moet ook het Alrijne Ziekenhuis keuzes maken. Behandelingen en ingrepen die uitgesteld kunnen worden, worden verplaatst naar een later tijdstip. Zo hoopt het ziekenhuis capaciteit vrij te maken voor de coronapatiënten die opgenomen moeten worden. 

Het aantal bedden op de intensive care is inmiddels behoorlijk gestegen. Normaal gesproken heeft Alrijne tien bedden staan op deze afdeling, het zijn er nu 22 en dit aantal kan verder worden opgeschroefd naar 27 bedden. 

Wennen

Op de ic werkt nu ook ander zorgpersoneel dat de collega’s in deze drukke tijd bijstaat op de afdeling. Het betekent volgens Peter Jue dat zij onder een andere leiding werken en uiteraard moeten wennen. ,,Het is voor hen belastend en zwaar werk. We kunnen het met elkaar aan.”

De intensieve zorg of intensive care is een onderdeel van de geneeskunde dat is gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met levensbedreigende aandoeningen. Gespecialiseerde verpleegkundigen en artsen werken op deze afdeling intensief samen. Zij hebben de beschikking over een uitgebreid arsenaal aan geneesmiddelen, voedingsstoffen, geavanceerde apparatuur en andere hulpmiddelen. 

Voor coronapatiënten geldt bovendien dat zij soms wel tot dertig keer per dag ‘gedraaid’ moeten worden om onder meer doorligwonden te voorkomen en de luchtwegen open te houden. Het is voor het zorgpersoneel op de ic dan ook niet alleen mentaal zwaar werk om met doodzieke mensen te werken maar ook fysiek zwaar. 

Momentopname

In het Goudse Groene Hart Ziekenhuis verblijven op dit moment 37 patiënten met het coronavirus. Hiervan liggen er 13 op de intensive care. ,,Het is een momentopname, de aantallen kunnen snel veranderen”, zegt een woordvoerster van het ziekenhuis. 

Quote

Het aantal bedden op deze afdelingen is uitgebreid. Op dit moment kunnen we de toestroom aan

Woordvoerster Groene Hart Ziekenhuis

,,We verwachten de komende tijd meer coronapatiënten, aantallen zijn niet te voorspellen. Om de grote toestroom op te vangen, hebben we speciale afdelingen ingericht. Het aantal bedden op deze afdelingen is uitgebreid. Op dit moment kunnen we de toestroom aan.”

Het St Antonius Ziekenhuis heeft de locatie in Nieuwegein als ‘coronacentrum’ ingericht voor de Utrechtse regio. ,,Wij bereiden ons voor op een toestroom. Maar we verwachten het aan te kunnen. Vooralsnog redden we het ook. We zijn voldoende opgeschaald en hebben nu vijf corona-afdelingen ingericht in Nieuwegein”, zegt Rianne Beukelman van het St. Antonius Ziekenhuis.

Werving personeel

Het vinden van voldoende zorgpersoneel is wel een punt van aandacht en een serieus te nemen probleem, aldus het ziekenhuis. Daarom is het St. Antonius begonnen met een grootschalige campagne om zorgprofessionals te werven en aan zich te binden via de website www.helpantoniustegencorona.nl

Het blijkt succesvol: ,,In een korte tijd hebben we enkele honderden reacties ontvangen. Deze zijn we in kaart aan het brengen en laten we instromen op het moment dat een afdeling daar om vraagt. Inmiddels zijn er zelfs al diverse zorgmedewerkers aangenomen.”

Voor de opvang van coronapatiënten zoekt het St Antonius, zoals ook ander ziekenhuizen in onze regio, de samenwerking met andere zorginstellingen in de regio. ,,Dit werkt erg goed”, zegt Beukelman.