Volledig scherm
PREMIUM
Joke Smit geeft mensen taalles in de ontmoetingskerk in Bergambacht. © Frank de Roo

Groene Hart-vrijwilligers in zonnetje gezet op Nationale Vrijwilligersdag

De barvrouw van de voetbalvereniging, een jongen die boodschappen doet voor bejaarden. Tijdens de Nationale Vrijwilligersdag worden de vrijwilligers morgen bedankt voor hun inzet.

Blijken van Waardering

Gouda stuurt morgen een bedankkaart naar alle vrijwilligersorganisaties. Op 13 januari is er een feest voor de vrijwilligers.
Krimpenerwaard houdt een waarderingsavond voor de vrijwilligers. ,,De sfeer is gemoedelijk en gezellig.’’
In Waddinxveen mogen vrijwilligers gratis een voorstelling naar eigen keuze bezoeken.
In Alphen houdt Tom in de buurt een middag met bingo voor haar vrijwilligers.
Nieuwkoop doet op Nationale Vrijwilligersdag niets. De gemeente spreekt tijdens de nieuwjaarsreceptie haar waardering uit, via de vrijwilligersprijs.
In Kaag en Braassem is er een feest voor alle vrijwilligers in de gemeente. ,,Wat we gaan doen, willen we nog geheim houden.’’
In Zuidplas heeft het Vrijwilligers Informatie Punt live-cooking-avonden voor vrijwilligers georganiseerd. Aanvankelijk waren dat er twee, maar die zaten zo snel vol, dat er nog een derde is bijgekomen.

Gemeenten in het Groene Hart doen dat op verschillende manieren. Zo organiseert Kaag en Braassem een feest voor alle vrijwilligers in de gemeente. ,,We willen de vrijwilligers bedanken voor hun inzet en tegelijkertijd ook een kans creëren om elkaar te ontmoeten,'' aldus Rianne, medewerker van de gemeente.

Maar er zijn ook gemeenten die niets doen, zoals Nieuwkoop: ,,De waardering naar de vrijwilligers spreken wij al uit met onze jaarlijkse vrijwilligersprijs en jeugdvrijwilligersprijs. Dit doen wij altijd tijdens onze nieuwjaarsreceptie.'' Anderen geven een dagje weg of een spelletjesmiddag cadeau en het merendeel stuurt een kaartje als bedankje.

,,Het is mooi dat er op deze dag aandacht is voor vrijwilligers, want ze zijn onmisbaar,'' zegt Lucas Meijs, hoogleraar vrijwilligerswerk aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. ,,Doordat er zo veel positieve aandacht uitgaat naar vrijwilligers op dagen zoals deze, worden vrijwilligers steeds meer gewaardeerd.''