Volledig scherm
In Bodegraven-Reeuwijk verdwijnen meer bomen dan dat er bijkomen. © Martin Sharrott Fotografie

GroenLinks Bodegraven-Reeuwijk wil einde 'ontbossing': inwoners helpen waar nieuwe bomen komen

In drie jaar tijd is het aantal bomen dat de gemeente Bodegraven-Reeuwijk beheert met zo'n duizend afgenomen, van circa 18.500 naar 17.500. Ook bij particulieren verdwijnen bomen en ander groen. De lokale GroenLinks-fractie wil het tij keren en werkt daarom aan een bomengroenplan. Daarbij roept de fractie de hulp in van inwoners.

,,Het kan allemaal wel een beetje groener", zegt GroenLinks-raadslid Merel van Dijk. ,,In Bodegraven-Reeuwijk zijn meer bomen verdwenen dan erbij komen, terwijl bomen het landschap en de leefbaarheid aangenaam houden en een belangrijke rol spelen in het opvangen van de gevolgen van opwarming en regen."

De partij werkt daarom aan een plan voor meer bomen en bosjes. Uit onderzoek is gebleken dat juist in 'postzegelbosjes' per vierkante meter meer CO2 wordt opgeslagen dan in grote bossen. Voor het bepalen van de locaties waar de nieuwe bomen en bosjes moeten komen roept Van Dijk de hulp van inwoners in. ,,Zij weten veel beter welke plekken geschikt zijn dan een ambtenaar die dat achter zijn bureau moet inkleuren."

Foto's

Ze roept inwoners dan ook op foto's te maken van geschikte plekken en die te mailen naar de partij. Ook houdt GroenLinks op 21 januari in de Watersnip in Sluipwijk een bijeenkomst waarin inwoners met de omgevingsdienst Midden-Holland, waterschappen, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten kunnen bomen over locaties.

Van Dijk hoopt op boomplantdag in maart al de eerste bomen te kunnen planten vooruitlopend op de presentatie van het bomengroenplan in april.