Volledig scherm
Green City Plan Haining in China met Boskopse inbreng. © RV

Handelsreis of snoepreisje? Missie naar China blijft twistpunt

Het komt voorlopig niet goed tussen raadslid Wil Verschuur (Beter Alphen) en wethouder Kees van Velzen (CDA). Twistpunt: De handelsmissies naar China.

De gemeente peilt of er voldoende animo bij Boskoopse (sierteelt)bedrijven is om komend najaar in een handelsmissie mee te reizen naar de Chinese miljoenenstad Langfang. Die reis is opgezet door de provincie Zuid-Holland. Pure geldverspilling, een snoepreisje, foetert Wil Verschuur. Wie betaalt dat, en waarom staat er 9000 euro in de boeken van de gemeente voor dergelijke trips, vraagt zij zich hardop af. En ook, wat levert het Alphen nou uiteindelijk op?

Veel, stelt Kees van Velzen. Sinds de twee missies naar zowel Langfang als naar Haining zijn geweest, hebben 'tientallen' bedrijven profijt van de aangeknoopte contacten. Ondernemers die mee willen op deze missie, moeten dat zelf betalen.

Technologie

Iemand van de gemeente erbij hebben is volgens Van Velzen noodzakelijk. Zo zijn nou eenmaal de sociaal-culturele normen bij het handelen in China. Dat Verschuur bij haar denkbeelden blijft, stoort Van Velzen een beetje. ,,Ik zou willen dat zij eens bij een voorbereidende bijeenkomst met de ondernemers is. Vanuit China vindt men ons dorp belangrijk. Niet om er plantgoed vandaan te verschepen, maar om de technologie, het management.''

Veelzeggend vindt de wethouder dat onlangs de onderburgemeester van Hebei op werkbezoek kwam in Boskoop en Alphen. De stad Langfang ligt in de provincie Hebei, die het formaat heeft van heel Frankrijk. ,,Uit dergelijke bezoeken komt gewoon handel voort. Er worden keihard euro's verdiend. Heel veel euro's.''

Het vermag Verschuur niet te vermurwen: ,,Toch zie ik het nog steeds als snoepreisjes.''