Volledig scherm
De beschikbaarheid en bereikbaarheid van aed's moeten in het Groene Hart worden verbeterd, zegt de Hartstichting. © ANP

Hartstichting: Groene Hart kan meer aed’s gebruiken

Het Groene Hart kan nog wel wat meer aed’s gebruiken. Dat zegt de Hartstichting. De stichting meldt wel dat overal sprake is van een toename van het aantal altijd beschikbare én aangemelde apparaten die mensenlevens kunnen redden. ,,Maar het kan altijd beter.‘’

Op dit moment zijn dat er bijna 20.000, tegen vorig jaar ruim 15.000. Een groei van ruim 30 procent dus. Voor een dekkend netwerk zijn nu nog ruim 5000 aed’s extra nodig. De Hartstichting roept daarom mensen op om hun woonwijken ’hartveiliger’ te maken door samen met buurtbewoners een aed aan te schaffen.

Ruim 60 procent van de aed’s in de provincie Utrecht is 24 uur per dag beschikbaar. In Woerden, De Ronde Venen, Montfoort en Oudewater is de dekking in de wijken ‘redelijk’ goed geregeld, maar er is nog geen volledige dekking, zegt Ron Sinnige van de Hartstichting. De stad Utrecht blijft ver achter. 

De beschikbaarheid van de apparaten in Zuid-Holland is vergelijkbaar met die in de provincie Utrecht. Ook hier is ruim 60 procent van de aed’s altijd te gebruiken. Sinnige bedoelt daarmee dat de aed’s dan niet achter slot en grendel zitten of in een afgesloten winkelcentrum of kantoorgebouw. In Alphense en Goudse wijken is absoluut geen 100 procent dekking. ,,Maar over de hele linie gaat het de goede kant op’’, zegt een positieve Sinnige: ,,Zowel in Utrecht als in Zuid-Holland is er een toename van het aantal aed’s ten opzichte van vorig jaar.’’

‘Bel meteen 112’

Stel, je ziet iemand op straat in elkaar zakken, hoe weet je dan waar zo’n apparaat staat en hoe die bediend moet worden? ,,Blijf bij het slachtoffer en bel meteen 112’’, zegt Sinnige resoluut. ,,Bij een hartstilstand is de overlevingskans het grootst als je  112 belt en binnen 6 minuten begint met reanimeren en een aed inzet. Bij 112 weten ze precies wat je moet doen.’’

Sinnige legt uit dat alle geregistreerde aed’s in de database van HartslagNu zitten, het landelijk oproepsysteem voor reanimatie dat is gekoppeld aan 112. In het oproepsysteem staan ook aed’s geregistreerd die door burgerhulpverleners gebruikt kunnen worden.

Stijging

Deze burgerhulpverleners weten hoe reanimeren in zijn werk gaat. Zij zijn gemiddeld 2,5 minuten sneller bij het slachtoffer dan de ambulance. Daardoor kan de reanimatie sneller beginnen en kan er sneller een schok met een aed worden toegediend. 

Per jaar krijgen ongeveer 17.000 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De afgelopen decennia zijn de kansen op overleving bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis flink gestegen. Was de overleving in de jaren 90 nog 9 procent, inmiddels is dit gestegen tot bijna 25 procent.