Volledig scherm
De hefbrug in Boskoop werd donderdagavond afgesloten. © MediaTV

Hefbrug Boskoop onveilig: mogelijk maanden dicht

De hefbrug van Boskoop is tot nader order gesloten voor alle verkeer. De brug nog langer bedienen of belasten zou leiden tot acuut instortingsgevaar. De constructie is onveilig. Mogelijk blijft de brug over de Gouwe maanden dicht.

De brug is donderdagavond in allerijl afgesloten. De afsluiting geldt voor zowel auto’s, fietsen en voetgangers als het vaarverkeer. Hoe lang de afsluiting duurt, moet nader onderzoek uitwijzen.

Sinds donderdagavond vaart er tijdelijk een pont voor fietsers en voetgangers. Vrijdag wordt voor hen een ponton neergelegd. Autoverkeer moet de komende tijd omrijden via Waddinxveen of Alphen.

Lees hier alles in het Dossier Hefbrug Boskoop afgesloten

Dat gebruik van de brug zeer onveilig zou zijn, kwam donderdag aan het licht tijdens een onderzoek van het Ingenieursbureau Rotterdam. Dat heeft de provincie Zuid-Holland, eigenaar van de brug, vervolgens met klem geadviseerd de brug per direct af te sluiten.

De provincie had dit bureau om extra onderzoek gevraagd, nadat het zelf eerder dit jaar roestvorming had ontdekt in de torens van de brug. Bij dat onderzoek werd duidelijk dat er géén verstevigingsmaatregelen waren genomen bij de aanleg van het voetgangersgedeelte. 

Zo zou nagelaten zijn om extra staven te bevestigen tussen de ballast en het brugdek. Waarom dat niet is gebeurd, moet nader onderzoek uitwijzen, zegt gedeputeerde Floor Vermeulen.

Alphen en Waddinxveen

Naar aanleiding van het geconstateerde mankement zijn ook de hefbrug Gouwesluis in Alphen en die van Waddinxveen met spoed gecontroleerd. De constructies van deze bruggen zijn volgens de onderzoekers wél veilig.

Vermeulen, zelf Boskoper, maakte donderdagavond tijdens een persbijeenkomst in het Alphense gemeentehuis een aangeslagen indruk. ,,Het is een hele heftige maatregel, maar wel nodig om de veiligheid te waarborgen. Je kunt constateren dat de situatie onveilig is geweest.”

Omwonenden voorzagen direct al problemen. ,,Als die brug er vrijdag nog uit ligt, loopt heel Waddinxveen vast’’, voorspelt Benno Houtman, makelaar in Boskoop. ,,Ik heb een paar bezichtigingen en als alles vaststaat, heeft omrijden ook geen zin.’’

Doodgeschrokken

Sabine Vancraynest is pas verhuisd van Zoetermeer naar Boskoop. ,,Toen ik die brug voor het eerst zag, schrok ik me dood. Dat zo’n oud ding nog steeds in gebruik is... Er rijden de hele dag vrachtwagens over. Dan slijt de brug wel.’’

,,Dat wordt omrijden via Waddinxveen of Alphen’’, zegt een 56-jarige plantenhandelaar bij het aanschouwen van de afgezette hefbrug. ,,Zoiets gaat zijn impact wel hebben.’’

Schipper Wout van Leersum senior van het pontje Paddegat had zich verheugd op een avondje voetbal kijken. Ver voordat Oranje echter aftrapte, kon hij dat voornemen aan de kant schuiven. Of hij als de bliksem naar Boskoop wilde varen. Van Leersum bedacht zich geen moment. ,,Het is fijn als je mensen op deze manier kunt helpen.’’

Verslaggever Terence Garnier was bij de persbijeenkomst en twitterde mee:

Volledig scherm
Hefbrug Boskoop. Archiefbeeld. © Peter Franken