Volledig scherm
Werkzaamheden aan de hefbrug in Boskoop. © Josh Walet

Heineken: brouwerij valt stil als stremming scheepvaart over de Gouwe langer duurt dan een week

Als de stremming van de Gouwe bij Boskoop langer duurt dan een week, dreigt de brouwerij van Heineken in Zoeterwoude stil te vallen en kan de bierbrouwer de levering van bier aan de exportmarkten niet meer garanderen. Dat schrijft Heineken vanmiddag in een mail aan verantwoordelijk bestuurder Floor Vermeulen van de provincie Zuid-Holland.

De provincie heeft donderdag de hefbrug bij Boskoop buiten werking gesteld omdat de constructie niet veilig was. Dat betekent dat de scheepvaart op de belangrijkste route tussen Rotterdam en Amsterdam gestremd is. 

Het exportbier van de brouwerij in Zoeterwoude wordt bij de containerhaven in Alphen op containerschepen geladen, die naar de havens van Rotterdam en Antwerpen varen.

De alternatieve route via Amsterdam, die de bierboten nu moeten varen naar Rotterdam en Antwerpen, is niet toereikend om alle vracht te vervoeren. De schepen zijn vijftien uur langer onderweg en kunnen door de hoogte van de bruggen veel minder containers meenemen. Dit heeft, volgens Heineken, ‘grote risico’s voor de business continuïteit en leidt tot flinke financiële schade’.

Heineken wil zo snel mogelijk met provinciebestuurder Vermeulen (VVD) rond de tafel. ,,Hoe lang gaat de stremming duren? Wij weten het niet. Die informatie willen we echt snel hebben’’, zegt directeur logistiek Bram Smits van Heineken in een toelichting. De levering aan de Nederlandse markt loopt volgens hem geen gevaar.

Uitstel

Ook dringt Heineken aan op uitstel van werkzaamheden aan de spoorbrug over de Gouwe in Alphen, die voor komend weekend op de planning van de provincie staan. 

Hierdoor zou de alternatieve route via Amsterdam naar Rotterdam en Antwerpen ook nog eens een halve week gestremd zijn. ,,Dat kan echt niet samenvallen met de stremming bij Boskoop’’, zegt Smits.

Niet alleen voor de scheepvaart is de blokkade een probleem. De inwoners van Boskoop moeten zich ook aanpassen: ,,Je wordt het wel zat.‘’ Bekijk de video: 

Lees hier alles over de hefbrug in Boskoop in ons dossier.