Volledig scherm
De band Stage Act oefent voor haar comeback tijdens de Najaarsmarkt in Bodegraven. © Pim Mul

Het Heintje Davids-effect van Stage Act: Oude rockers maken comeback op Najaarsmarkt

Met een heus ‘farewell-concert’ nam de Bodegraafse band Stage Act, opgericht in 1965, vier jaar geleden afscheid. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus maken 'oude rockers' een comeback. Tijdens de Najaarsmarkt treden zij weer op in ‘hun’ Evertshuis in Bodegraven.

Het is 1965, The Beatles scoren hit na hit. Voor vijf vrienden van de Groen van Prinsterer-mulo dé inspiratie om ook een band te beginnen: Stage Act. Een verschil van mening over het repertoire zorgt ervoor dat ze bandleden zich na een paar jaar opsplitsen. Tot 1998. Dick van Vliet, een van de oud-bandleden, wordt vijftig en als aanleiding daarvan komt Stage Act weer bij elkaar. Met succes, want de band treedt regelmatig op in Bodegraven, maar ook daarbuiten. Hoogtepunt is het jaarlijkse optreden tijdens de Najaarsmarkt in het Evertshuis. Ruim vijftien keer spelen ze tijdens het Bodegraafse feest. In 2015 houden ze het voor gezien. In een overvol Evertshuis nemen ze afscheid met een ‘farewell-concert’ en is het einde van de band. Tot nu, want Stage Act komt weer terug.

,,Tijdens de Najaarsmarkt vorig jaar was er ’s avonds voor de groep ‘jeugd van de jaren zestig’ niks te doen. En het Evertshuis, hét culturele centrum van het dorp, was dícht. We hebben daarom de oud-bandleden gemobiliseerd en na een gesprek met het bestuur van het Evertshuis besloten dit jaar tijdens de Najaarsmarkt een reünieconcert te geven”, licht Hans van Dijk, drums, uit. Basgitarist Klaas van Donk vult aan: ,,We kregen ook regelmatig de vraag van leeftijdsgenoten 'wanneer spelen jullie weer.” De behoefte is er. De optredens in het Evertshuis waren ook altijd loei- en loeivol.”

Rode wijn en spritsen

In de showroom van Van Dijk Gevelstenen, het bedrijf van Van Dijk, oefenen de bandleden daarom nu weer wekelijks in dezelfde oude formatie. Die bestaat naast de neven Van Dijk (70) en leeftijdsgenoot Van Donk uit Koos Bekker (69, leadzanger), Jaap Verschoor (69, gitaar) en Dick van Vliet (70, sologitaar). Bekker en Verschoor zijn volgens de bandleden ‘geëmigreerd’ naar respectievelijk Leidsche Rijn en Leusden, de rest woont nog in Bodegraven. Alle vijf maken ook afzonderlijk nog steeds muziek en de nummers zijn nog zo bekend dat er naast repeteren ook genoeg tijd is voor gezelligheid. De spritsen en flessen wijn liggen klaar op de tafel waaraan zij de ene na de andere grap maken. ,,Het is altijd gezellig. We houden een beetje van elkaar”, lacht Bekker. 

Serieus

Maar voordat de kurk van de wijn gaat, wordt er toch serieus gerepeteerd voor het gratis toegankelijke concert op vrijdagavond 13 september. Dat concert begint en eindigt met band Classic Blue waar Van Dijk en Verschoor ook in spelen en dat muziek speelt uit de sixties en seventies van onder anderen The Eagles, The Rolling Stones, Dire Straits en The Beatles. Daartussen speelt Stage Act de bekende hits uit de tijd van hun jeugd. 'All My Loving', 'I wanna Hold your hand', Buddy Holly, Cliff Richard, Chuck Berry, sommen ze op. ,,Alle hits van toen. De muziek waarmee we zijn opgegroeid en die nog steeds leeft", vertelt Van Donk. ,,Het wordt rock-’n-roll en lekker dansen. Een echt Borefts feestje. We hopen op een volle zaal en dat de Kaaskoningin even mee komt dansen”, vult Van Dijk aan.

Of het reünieconcert een eenmalig optreden is of dat de band nu weer vaker gaat optreden, dat weten de vijf niet direct. ,,Het is eenmalig, maar dat hebben we vaker gezegd”, lacht Van Donk. ,,We zijn net als Heintje Davids: zij stopte ook en kwam daarna nog veertig keer terug.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195