Volledig scherm
PREMIUM
De bronzen luidklok van de toren van de Dorpskerk - die normaal gesproken ieder kwartier een tik geeft en luidt bij diensten, bruiloften en begrafenissen - is tot ergens in maart uit de roulatie. © Pim Mul

Het is stil in Bodegraven: luidklok Dorpskerk naar Brabantse klokkendokter

Stille tijden in Bodegraven. De bronzen luidklok van de toren van de Dorpskerk - die normaal gesproken ieder kwartier een tik geeft en luidt bij diensten, bruiloften en begrafenissen - is tot ergens in maart uit de roulatie. 

Aan de bovenkant van de klok zitten scheurtjes en om te voorkomen dat die doorzetten, is de 1350 kilo wegende klok maandagochtend naar beneden getakeld en naar Brabant afgevoerd. Daar worden de scheurtjes gelast. De scheurtjes zitten in de ophanging, in de kroon. Die zijn ontstaan met de tijd en kwamen tijdens een inspectie van Monumentenwacht aan het licht. ,,De klok kukelt er niet zomaar vanaf, maar scheurtjes vormen een potentieel risico. Om te voorkomen dat de klok afscheurt hebben we daarom besloten de klok te laten maken”, vertelt Gerwin van der Linden, projectleider bij Projectburo Rijnland uit Bodegraven. Dit bedrijf werkt in opdracht van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk die eigenaar is van de toren. Overigens alleen van de toren, de aangebouwde kerk is van de Protestantse Gemeente Bodegraven.