Het moet niet gekker worden: flamingo’s in het Bentwoud en Zevenhuizen

VideoBezoekers van het Bentwoud wisten niet wat ze zagen: een kolonie van zeven roze flamingo’s zorgde voor een onverwacht exotische sfeer.

Update: vrijdag zijn de flamingo's gespot bij de roeibaan bij Zevenhuizen.

Boskoper Sjaak van Beek fietst dinsdag met zijn vrouw Ria van Oosten nabij de moeraszone aan de zuidkant van het Bentwoud, als ze op de vogels stuiten. ,,Opeens zegt Ria: ‘Ik zie allemaal roze in het water.’ Ik zeg: ‘Doe niet zo gek, dat kan niet.’ Keken we nog een keer, zien we die flamingo’s. We zijn natuurlijk meteen afgestapt.”

Het echtpaar schiet een aantal foto’s en neemt meteen een filmpje op. ,,Die hebben we op Waarneming.nl gezet”, vertelt Van Beek. Boswachter Jonathan Leeuwis ziet de foto’s de volgende dag. ,,Heel bijzonder. Het Bentwoud is eigenlijk helemaal geen plek voor flamingo’s. Het is de eerste keer dat ze hier zijn gespot.”

Logisch

Lang heeft het bezoek van de vogels niet geduurd, vertelt Leeuwis. ,,Ze zijn al snel doorgevlogen naar Berkel en Rodenrijs. Ik baal wel dat ik ze zelf gemist heb. Daarom ben ik even naar Berkel gereden; daar heb ik ze nog gezien.”

De flamingo’s zijn afkomstig uit een kolonie in Duitsland, weet de boswachter. ,,Die zitten in het Zwillbrocker Venn. De vogels hebben daar hun broedgebied en overwinteren meestal op het Grevelingenmeer. Deze vogels zijn nog aan het trekken.” Leeuwis verwacht niet dat er vaker flamingo’s naar het Bentwoud zullen komen. ,,Nee, dat is echt niet logisch, maar dat ze er nu waren is wel superleuk natuurlijk.”

Zes Chileense flamingo’s en een Europese flamingo (midden) zijn dinsdag 21 januari neergestreken in het Bentwoud.
Volledig scherm
Zes Chileense flamingo’s en een Europese flamingo (midden) zijn dinsdag 21 januari neergestreken in het Bentwoud. © Ria van Oosten

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit het Groene Hart?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195