Volledig scherm
Rik Brandenburg en Adelheid Ponsioen tussen de rijksbruine balken in de voormalige limonadefabriek in Alphen. © Martin Sharrott Fotografie

Hét sleutelmoment: eerste inkijkje in woningen in voormalige Coca Colafabriek

Eindelijk hebben de toekomstige bewoners van de woningen in de voormalige limonadefabriek in Alphen de sleutel. Een eerste inkijkje.

,,Weet je welke kleur dit is?" zegt Rik Brandenburg. In de lege kamer die een slaapkamer moet worden, op de bovenverdieping, wijst hij naar de plafondbalken. ,,Rijksbruin. Het is één van de verfkleuren die Sikkens gebruikte om het interieur van het Rijksmuseum te herstellen. Best uniek, toch?"

Quote

Een prachtstek­kie, een droom die uitkomt

Els van der Raaf

Maar wist Brandenburg (68) dat hij zich momenteel in een Rijksmonument begeeft? Dat was de oud-chemicus even ontschoten. ,,We vonden het pand vooral mooi."

Brandenburg is samen met zijn vrouw, Adelheid Ponsioen (64) één van de gelukkigen die gaat wonen in de oude limonadefabriek aan de Julianastraat. De voormalige stoomvruchtensappenfabriek deed in 1898 dienst als de eerste Nederlandse bottelarij van Coca-Cola.

Vorig jaar kochten ondernemers Winfried Ponsioen (de broer van Adelheid) en Koosje de Koeijer het gebouw en bouwden het om tot een huizenblok van vijf woningen. Eigenlijk zouden het er zes worden, maar Adelheid wist voor elkaar te krijgen dat de middelste twee woningen werden getransformeerd tot één grotere. Vorige week kregen de bewoners de sleutel.

Fjordgroen

En dus staat er een bos bloemen in de verder nog vrij maagdelijke woonkamer van het stel. De badkamer is al bijna af, de keuken moet nog komen. De vloerbedekking ligt er net, die is zo nieuw dat het nog een beetje naar tapijtwinkel ruikt. Verder hebben Brandenburg en Ponsioen - die met een kleurenblad rondloopt om te kijken of de fjordgroene kast die ze voor ogen hebben niet vloekt met de rijksbruine balken - al uitgedacht hoe zij de woning gaan inrichten.

,,We willen allebei een werkkamer", zegt Brandenburg, die werd geboren in Indonesië, opgroeide in Nieuw-Guinea en zich daarna overal en nergens vestigde alvorens hij 22 jaar geleden Adelheid ontmoette en in Gorkum neerstreek. ,,Ik hou me bezig met fotograferen, dus dan wil ik nog wel eens achter een pc'tje gaan zitten om foto's te bewerken. En ik hou van klussen, en het is maar afwachten of dat in de berging lukt, want daar komen ook twee fietsen en een wasmachine." Er komt ook een logeerkamer en potentiële gasten hebben een eigen badkamertje.

In de andere werkkamer pakt Adelheid, als het half december is geweest en het stel verhuisd is, haar oude hobby van kledingnaaien weer op. ,,We werken allebei niet meer", zegt de oud-directrice van het Arnhemse Openluchtmuseum. Zij is wél Alphens. Haar ouderlijk huis stond in de Doctor Lovinklaan en ze heeft ook een tijdje aan de Lupinesingel en in Zwammerdam gewoond. Ze is blij met haar terugkeer naar Alphen. ,,We pasten hier al geregeld op neefjes en nichtjes. Die zitten op de Bonifaciusschool, lekker dichtbij. En het is fijn om dichterbij vrienden en familie te wonen."

Het stel heeft lang naar het 'sleutelmoment' uitgekeken. Hun geduld wordt nu beloond. Brandenburg: ,,Het is nu echt van ons, dit is de volgende stap."

In de andere woningen wordt door aannemers druk geklust. Brandenburg en Ponsioen krijgen een jong stel van begin twintig en Els van der Raaf (51) als medebewoner. Zij was de eerste die het koopcontract tekende. Ruim twintig jaar woonde zij aan de overkant van de Oude Rijn en keek dus al die tijd tegen de oude fabriek aan. ,,Een prachtstekkie, een droom die uitkomt nu ik er mag gaan wonen."