Een voorbeeld van ondermijning: hier werd een professionele hennepkwekerij ontdekt na een inval in een bedrijfspand aan de Produktieweg.
Volledig scherm
Een voorbeeld van ondermijning: hier werd een professionele hennepkwekerij ontdekt na een inval in een bedrijfspand aan de Produktieweg. © Josh Walet

Het vermengen van de boven- met de onderwereld: Alphen heeft er haar handen vol aan

Politie en gemeente hebben in Alphen de handen vol aan ondermijnende criminaliteit: het vermengen van de boven- met de onderwereld. Uit onderzoek is gebleken dat er zeker 35 bedrijven in de gemeente zijn die zich hier schuldig aan maken.

Voorbeelden van ondermijning zijn witwassen of vastgoedfraude. Denk aan een horecagelegenheid (bovenwereld) die dient als dekmantel voor het witwassen van inkomsten verdiend met hennepteelt (onderwereld).  Alphen heeft met een eerste onderzoek in kaart gebracht hoe groot deze lastig aan te pakken vorm van criminaliteit is binnen de gemeente. De resultaten: er zijn 74 signalen van ondermijning, van 27 personen, 35 bedrijven en op 11 locaties. Dat werd donderdagavond duidelijk tijdens een veiligheidsavond op het gemeentehuis. 

Bedreigingen

Zo is in Alphen in een garage op een bedrijventerrein een sigarettenfabriek van een straatwaarde van 1,5 miljoen opgerold. Ook zorgt ondermijning voor een bedreiging van sommige vrije beroepen, zegt agent Frank Heijmink. ,,Je kan in Alphen geen glazenwassersbedrijf beginnen zonder bedreigd te worden.”

De gemeente kiest voor een speciale aanpak in het Rijnhavengebied, omdat daar ‘een tiental hennepkwekerijen en malafide bedrijven’ is opgerold. Er komt 3,5 ton beschikbaar van het Rijk. Het doel: de ondermijnende criminaliteit en misstanden op het bedrijventerrein in beeld brengen. Zo wil de gemeente bijvoorbeeld eerder en sneller signalen en vermoedens verzamelen. Begin maart worden de ondernemers geïnformeerd. Uiteindelijk moet de Rijnhaven-aanpak in de hele gemeente worden uitgerold. ,,Maar dat vereist dat incidentele rijksbijdragen structureel worden’’, zegt burgemeester Liesbeth Spies.