Volledig scherm
PREMIUM
Organisatoren Leslie Tak (midden), Sandra Tesselaar (r) en Alice van Leeuwen (l) sorteren het ingeleverde speelgoed. © Merel Klijzing

Hij komt, hij komt: de Recycle Sint doet het Groene Hart aan

Zakken vol nieuw speelgoed, terwijl er al zo veel speelgoed is. Dat kan anders, vond Elif Algu. Zij ontwikkelde daarom de Recycle Sint om pakjesavond duurzaam en betaalbaar te vieren. Wat begon met een ruilmarkt op de school van haar kinderen, is uitgelopen tot meer dan honderd ruilmarkten. Ook in het Groene Hart maakt de groene Sint een een opmars.

Recycle Sint in de regio

ALPHEN
Vanavond, van 19.30 tot21.00 uur. (Alleen nog ruilen op privéadres)

GOUDA
Dinsdag, van 19.00 tot 22.00 uur. Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79.

TER AAR
Zondag 17 novemberStichting !Triggr, Middelweg 5. Inleveren: vanaf 13 november. Zie voor meer informatie en links naar de evenementen: recyclesint.org.

De Recycle Sint is een initiatief van Elif Algu, eigenaar van Branding A Better World. Zij kwam zes jaar geleden op het idee om een speelgoedruilmarkt te organiseren, nadat zij merkte dat zij als moeder - en moeders om haar heen - in de sinterklaastijd automatisch nieuw speelgoed bleef kopen terwijl de (huis)kamers uitpuilen van het speelgoed.

Inmiddels zijn er meer dan honderd ruilmarkten in heel Nederland. Haar doel: een cultuuromslag creëren en mensen laten zien dat we bewuster kunnen omgaan met onze spullen. ,,Overconsumptie is echt niet meer van deze tijd. Van ruilen komt huilen wordt altijd gezegd, maar wij hebben daarvan gemaakt: ruilen is het nieuwe kopen."

Slimmer
,,Vraag het aan elke ouder die je kent. Iedereen heeft te veel speelgoed. Soms ligt het nog maanden in de verpakking in de kast. Waarom zouden we dan nog nieuwe spullen kopen? Het is veel slimmer om te ruilen en zo een steentje bij te dragen aan het milieu’', laat Algu weten.

Ze organiseert niet alle ruilmarkten zelf, dat doen vrijwilligers. Een van hen is Angeliek Verbeij-Wolvers uit Alphen. Zij houdt vandaag een speelgoedruilmarkt bij haar thuis. De afgelopen dagen hebben mensen speelgoed, spelletjes en kinderboeken ingeleverd en daar punten voor gekregen. Met die punten kunnen zij vanavond vrijdag weer andere spullen ‘kopen’. Het speelgoed dat overblijft gaat naar een goed doel.