Volledig scherm
PREMIUM
Boris en Ellen Heemskerk © Peter Franken

Historische VOC-kaas op sterven na dood

Help, er dreigt een brok vaderlandse geschiedenis te verdwijnen. De échte Boeren-Leidse kaas anno 1303, de pitjeskaas die meeging op de schepen van de VOC, ligt op apegapen. Drie van de allerlaatste boeren die deze ambachtelijke kaas nog kunnen maken, hebben een reddingsplan opgesteld.

Quote

De Leidse kaas ging in de 17e eeuw niet zweten of smelten tijdens zeetochten

,,Een brokkelige kaas met komijn, laag in het vet en droog in het kwaadraat'', zo omschrijft Boris Heemskerk van boerderij De Morgenstond in Oud Ade zijn Boeren-Leidse kaas. Hij is de vierde generatie Heemskerk die zelf kaas maakt. Bij Leidse kaas begint alles met de boter. Die was en is goud geld waard. ,,We scheppen de room van de melk, daarmee maken we onze boerenroomboter'', vertelt Ellen Heemskerk. ,,Dat maakt deze kaas ook zo arbeidsintensief. Je maakt niet alleen kaas, maar ook boter.'' Martin Warmerdam (56) is zuiveltechnoloog en weet alles van de Boeren-Leidse. ,,In 1303 verleende de stad Leiden het recht om een markt voor boter, kaas en eieren te houden. Dat betekende een economische boost voor de streek rondom Leiden, die gunstig ligt tussen Den Haag en Haarlem.''