Volledig scherm

Hoe Alphen het goede voorbeeld geeft met tijdelijke natuur

Het schiet nog niet op met de plannen voor tijdelijke natuur in de provincie Zuid-Holland. Nu de gemeente Alphen het voortouw neemt, is de hoop dat anderen inhaken.

Waarom zou je grond voor bedrijventerreinen of huizen waarop je voorlopig toch niet bouwt niet opleuken met een tijdelijk park of andere natuur 'om te beleven'? Met die gedachte ging de provincie Zuid-Holland twee jaar geleden de boer op. Zonder veel succes, erkent een woordvoerder. ,,Wij waren enthousiast en hadden berekend dat er wel voor 10.000 voetbalvelden aan grond braak lag, maar toen leefde de economie op en gingen ontwikkelaars tempo maken met bedrijventerreinen en woonwijken. Het is nu een ander verhaal.''

Wie meewerkt aan tijdelijke natuur, mag beschermde dieren en planten weghalen als hij daadwerkelijk gaat bouwen. Dat was de deal waarmee de provincie poogde gemeenten en bedrijven te verleiden. Voor die natuur moest wel een ontheffing worden gevraagd, maar zelfs die regel laat de provincie nu los. De enige voorwaarde is dat de natuur zeker een jaar zijn gang kan gaan.

Insectenhotel

Alphen heeft al enige tijd voedselpark Gnephoek in de gelijknamige polder. Daar opent wethouder Kees van Velzen (CDA, natuur) woensdag een insectenhotel. Ook is er een hondenpark in de Steekterpolder, waar later een bedrijventerrein komt. ,,Leuk dat wij nu als voorbeeld dienen. Maar we gaan niet meer doen'', laat Van Velzen weten.

,,We hopen dat na Alphen anderen meedoen, zodat er ook elders nieuwe wandel en speelplekken komen'', zegt Alex Ouwehand van de provinciale milieufederatie.