Volledig scherm
Vlnr Eshter Loonstijn (styliste), Arthur Janssen (decor en Louis Lemaire (fotograaf). © Peter Franken

Hohoho, één Alphens huis nu al in kerstsfeer

Dat de krokussen bloeien en de eerste lammetjes zijn geboren, is al bijzonder voor deze tijd van het jaar. Maar het kan nóg extremer: in een woning aan de Stationsstraat in Alphen staat alles in het teken van kerstmis. Reden? Intratuin maakt hier nu al de foto’s voor de kerstfolder van 2019.

Kerstbomen met sneeuw, kerstballen en allerlei andere kerstattributen die later dit jaar in de catalogus van de landelijke keten pronken, zijn in het huis of de tuin te vinden. Klaar om op de gevoelige plaat te worden vastgelegd. En dat gebeurt met uiterste precisie. Een crew bestaande uit een decorbouwer,twee stylistes en een fotograaf zijn hier dagelijks soms urenlang bezig om te werken aan die ene perfecte foto.

Maar waarom al in februari? Dat heeft alles met het licht en de natuur te maken, vertelt Madeleine Schönherr, beeldcoördinator bij Intratuin. ,,We hebben schemerlicht nodig om de kerstsfeer optimaal te fotograferen en de bomen mogen natuurlijk niet groen zijn. Als we hier dus te lang mee wachten, kan het simpelweg niet meer.”

Hout

De geschikte woning was al bekend terrein voor de styliste, omdat een oud-collega er woont. ,,Voor elk thema ken ik wel wat adressen uit m’n hoofd waar we terecht kunnen voor een shoot. Voor deze keer zochten we een huis met veel hout in het interieur en in de tuin.”

Om kerstbomen in bloei op de foto te krijgen, werd een beroep gedaan op kwekers. ,,Ze zijn speciaal voor ons in een warme kas in bloei gezet. Anders moeten ze uit het buitenland worden ingevlogen.”

De foto waar de crew vandaag aan werkt, is een sfeervolle plaat van kerstverlichting in een woning, compleet met een knusse huiskamersetting en houten meubels. De chocolademelk met slagroom en wafels op tafel maken het winterse plaatje compleet. ,,Voor deze foto zijn we drie uur bezig. Echt elk detail moet goed zijn”, vertelt Schönherr.