Volledig scherm
Het wandelpad tussen geluidswal en N11 langs de ringweg van Alphen aan den Rijn. Heleen en Mathilde laten hun honden uit. © Martin Sharrott Fotografie

'Honden lopen niet veilig los langs N11'

Hondenbezitters die aan de binnenzijde van de geluidswal van de N11 hun dier los laten lopen, riskeren een boete. De vereniging Alphense Hondenbezitters is het niet eens met de gang van zaken.

,,Het werd gedoogd dat mensen er hun honden los lieten lopen", meent Richard Deijs van de Hondenbezitter. ,,De afgelopen week kreeg ik meerdere berichten van mensen die er een waarschuwing hebben gehad. Kennelijk is de stekker uit dit gedoogbeleid getrokken, maar zonder een alternatieve plek aan te wijzen."

Honden mogen loslopen aan de buitenzijde van de geluidswal. Volgens de vereniging is dat onveilig en renden honden meermaals de N11 op. ,,Wij willen graag bespreken hoe we dit deel veiliger kunnen maken."

Verschillende mensen

De gemeente reageert dat er nooit sprake is geweest van een losloopgebied, of een gedoogbeleid. ,,De Alphense Honden Bezitter heeft wel de wens geuit en daar is naar gekeken. De conclusie is dat een losloopgebied aan de binnenzijde niet wenselijk is omdat er teveel verschillende mensen in dat gebied zijn, denk aan fietsers, wandelaars, joggers en spelende kinderen. En of de andere kant niet veilig zou zijn: het is ieders vrije keuze om van dat gebied gebruik te maken."

Deijs is teleurgesteld. ,,Dit antwoord krijgen wij al jaren, wij worden als zeurend clubje gezien."

Up-to-date blijven van het nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je hier in.