Volledig scherm
Kunstwerk op de rotonde van het Raoul Wallenbergplein, Alphen aan den Rijn. © Martin Sharrott Fotografie

Huidig rotonde-kunstwerk Raoul Wallenbergplein blijft

De inwoners van Alphen hebben - nipt - nee gezegd tegen het spenderen van 150.000 euro aan een nieuw kunstwerk op het Raoul Wallenbergplein. 

Dat kunstwerk zou in de plaats moeten komen van het stalen object 'A Dark Limousine Exit' van de Haagse kunstenaar Ernst Hazenbroek dat er nu staat. Dat is de uitslag van de stemming waaraan alle inwoners van de gemeente Alphen konden meedoen. Wethouder Leo Maat van Cultuur heeft dat vanmiddag bekend gemaakt. Het bespaarde geld wordt nu gebruikt om 'elders in de gemeente aan kunst te spenderen'. 

Inwoners van de gemeente Alphen konden van 20 september tot 7 oktober kiezen uit drie mogelijkheden: Het Drieluik van kunstenares Linda Verkaaik en De Poort van de Alphense interieurarchitect Luc Ticheler. Of het huidige kunstwerk van de Haagse beeldhouwer Ernst Hazenbroek te laten staan.

Die laatste optie is het dus geworden, maar wel op het nippertje: A Dark Limousine Exit heeft maar één stem meer gekregen dan de tweede plaats: 'Het Drieluik'. Namelijk respectievelijk 358 en 357 stemmen. De Poort kreeg 341 stemmen. In totaal is er 1.056 keer gestemd.

'Foeilelijk'

Het was de voorganger van wethouder Leo Maat, CDA’er Kees van Velzen, die de discussie begon over de ‘houdbaarheid’ van het huidige, blauwe beeld. Hij vond het ‘foeilelijk’ en kwam met het plan het te vervangen door een nieuw beeld dat 'meer uitstraling en betekenis heeft voor de identiteit van de gemeente'. Uiteindelijk is hij nu teruggefloten door de inwoners.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.