Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Hulpbehoevende jeugd moet nog steeds te lang wachten

De jeugdzorg heeft onder de nieuwe aanbieder Go voor Jeugd een goede start gemaakt, maar er is nog veel te verbeteren.

Een van de verbeteringen die nodig zijn, is wat de gemeente betreft de ‘doorlooptijd’: de periode van aanmelding tot het eerste moment van daadwerkelijke hulp. ,,Die periode is soms te lang’’, erkent wethouder Han de Jager (jeugdzorg, CDA). Ook kan de aanmeldingsprocedure wellicht vlotter en effectiever. Aanmeldingen van jongeren die zorg nodig hebben, komen van onder meer het Centrum Jeugd en Gezin, de huisarts, Tom in de Buurt, het Serviceplein en de Jeugdbescherming.

Een ander punt dat eruit springt, is hoe passende hulp beter aan jongeren kan worden aangeboden. Verder gaat Go voor Jeugd, meer dan in 2018, kijken in hoeverre ouders zelf iets kunnen doen om de situatie van hun zorgbehoevende kind te verbeteren.

Daarvoor, zo legt De Jager uit, is het nodig om ook naar andere afdelingen te kijken dan alleen de (medische) jeugdzorg verlening. Zo kan het helpen dat een gezin financiële ondersteuning krijgt zodat het kind lid van een sportclub kan worden.

In de gemeente Alphen staat bijna 14 procent van de bijna 25.000 kinderen en jongeren ingeschreven voor enige vorm van jeugdhulp. Wethouder De Jager constateert dat dat in vergelijking met andere gemeenten in de regio Holland Rijnland aan de hoge kant is. Wat het gemiddelde is in met Alphen vergelijkbare gemeenten, weet De Jager niet.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.