Volledig scherm
Op het dak van elke woning komen ook veertien zonnepanelen. © ANP XTRA

Huurhuizen Weidebloemenbuurt worden bijna energieneutrale woningen

Corporatie Woonforte maakt werk van (bijna) energieneutrale huizen. Huurwoningen aan de Lauwers, Akkerwinde en Boterbloemweg worden dit en volgend jaar omgebouwd.

In de Weidebloemenbuurt zijn de voorbereidingen gestart voor het ombouwen van 199 huurhuizen aan de Akkerwinde en Boterbloemweg tot bijna energieneutrale woningen. Ze krijgen vloer- en dakisolatie, volledig geïsoleerde gevels met nieuwe kozijnen, triple glas en mechanische ventilatie met warmteterugwininstallatie. Ook komen op elk dak veertien zonnepanelen. Na de renovatie hebben de huizen energielabel A++.

Ketels

Suzan Knipp van Woonforte: ,,Deze mensen gaan na de renovatie heel weinig betalen voor hun energieverbruik. De ketels blijven wel in de huizen, omdat we die nog niet zo lang geleden hebben vervangen.’’ De gehele operatie moet volgend jaar zijn afgerond.

Aan de Lauwers, vlakbij het Weteringpark, gaat Woonforte na de zomer huizen aanpassen naar nul-op-de-meterwoningen. Knipp: ,,Het gaat om eengezinswoningen en gestapelde bouw. Die laatste categorie kunnen we technisch nog niet helemaal naar nul-op-de-meter krijgen. Het is ook heel duur. Dus dit kunnen we niet bij al onze woningen doen.’’

Woonforte knapt ook het Rode Dorp de komende jaren op. Wethouder Leo Maat (duurzaamheid, GroenLinkAs) zei deze week in de raadsvergadering dat wordt geprobeerd ook eigenaren van koopwoningen met een smalle beurs te helpen hun woningen te verduurzamen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195