Volledig scherm
Jong SP voert actie voor recht op wonen. Iris van de Kolk, Lies van Aelst, Daniel Boer, Anne Cramer, Francis Wobben, Tim van Elswijk en Sam Groennou. © Merel Klijzing

‘Huurprijsstijging Woonforte is niet onredelijk’

De huurprijsstijging (tot 5,6 procent) die corporatie Woonforte per 1 juli doorvoert in Alphen, is niet onredelijk. Dat schrijft het college van b en w in reactie op vragen van SP.

Woonforte verhoogt vanaf 1 juli de huurprijs. Deze stijging kan variëren van 0,8 procent tot 5,6 procent. Zesduizend huurders krijgen te maken met een verhoging van 0,8 procent, drieduizend betalen vanaf juli 2,4 procent meer. Alleen de zogeheten ‘scheefhuurders’ met een inkomen boven de 42.436 euro krijgen een prijsstijging van 5,6 procent voorgeschoteld.

Onwenselijk

Het weerhield de fractie van SP er niet van in de pen te klimmen en schriftelijke vragen te stellen. Het is onwenselijk dat iemand met een modaal inkomen veertig euro per maand extra moet gaan betalen, schreef raadslid Iris van de Kolk. Maar SP schetst daarmee een ongenuanceerd beeld, vindt het college. De huurverhoging voor deze groep beslaat maximaal 17 euro. 

In de praktijk valt de ‘redelijke’ huurverhoging mee, schrijven b en w. ,,De stijging wordt via de Belastingdienst in de huurtoeslag gecompenseerd, waardoor de netto huurverhoging zeer beperkt is.”

Vaart

SP drong verder aan op het versnellen van de plannen voor meer goedkope koopwoningen en sociale huurwoningen.  Het college wil ook vaart maken en belooft de ontwikkelingen  hierover in het najaar aan de raad te presenteren.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.