Identiteit slachtoffer (79) vliegtuigcrash uit Zevenhoven is bekend
De identiteit van de 79-jarige man uit Zevenhoven, die dinsdag na een vliegtuigcrash in Stolwijk overleed is bekend. Het gaat om Fred Corporaal. De andere inzittende was een 60-jarige Leidenaar.
Stijn Tielemans, Peter van den BeltLaatste update:23-05-18, 23:09
Fred Corporaal gaf vliegles, blijkt uit bedrijfsgegevens van de Kamer van Koophandel. Het slachtoffer is een bekende in de vliegwereld, zegt oud-vlieger Ids Leemans, die vroeger eigenaar is geweest van het verongelukte toestel. ,,Hij heeft nog in de Verenigde Staten gevlogen. Hij was heel ervaren en tevens examinator. Als je een profcheck (verlenging van je vliegbrevet, red.) nodig had, moest je dat bij hem doen. Hij was instructeur die vloog met leerlingen."
We moeten alle stukjes in elkaar passen, dat duurt maanden
Woordvoerder van de Landelijke Eenheid
De wrakstukken van het vliegtuigje lagen honderden meters verspreid op een weiland in de polder aan de Benedenheulseweg. Ze zijn dinsdagavond door een bergingsbedrijf opgehaald en naar Woensdrecht vervoerd. ,,Daar hebben we de ruimte”, zegt een woordvoerder van de Landelijke Eenheid. ,,Het is een enorme puzzel en we moeten alle stukjes in elkaar passen. Dat duurt maanden, tenzij zich iemand meldt met beeldopnamen waarop duidelijk te zien is wat er precies is gebeurd.” Het vliegtuigje had geen zwarte doos aan boord.
André Zantman van Sand Air, het Rotterdamse bedrijf waar het vliegtuigje te huur stond, is aangeslagen door het ongeval. Hij kende de inzittenden goed, maar wil verder niets over hen kwijt. ,,Deze vlucht had niets met Sand Air te maken. Het toestel is mijn privé-eigendom.’’ Het bedrijf heeft alle vluchten wel voorlopig gestaakt.
'Net als fileparkeren'
Je doet alsof je een landing voorbereidt en trekt op het laatste moment op
Robert Jan van Wijk
Het laagvlieggebied Gouda, waar het ongeval dinsdag gebeurde, is een van de vier daarvan in Nederland voor de burgerluchtvaart. Piloten kunnen hier hun ervaring op peil houden en oefenen er regelmatig een noodlanding.
Vliegenier Robert Jan van Wijk legt uit hoe dat werkt. ,,De instructeur haalt het gas eraf, maar de motor blijft altijd aan. Je doet alsof je een landing voorbereidt en trekt op het laatste moment op. Het hoort er echter gewoon bij, net als fileparkeren bij autorijden.’’
Verschillende partijen in Krimpenerwaard willen op korte termijn van burgemeester Roel Cazemier meer weten over het laagvlieggebied dat een groot deel van de gemeente bestrijkt.
Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.