Volledig scherm
PREMIUM
Renske Koster heeft inmiddels een fulltime baan aan haar stencil art. © Pim Mul

'Ik heb met mijzelf de afspraak dat ik naar Australië ga, als ik win'

Opnieuw is Renske Koster doorgedrongen tot de finale van de Stencil Art Prize, zeg maar het WK voor stencil art. De Bodegraafse kunstenares is dan ook 'apetrots'.

Quote

Het is een ur­ban-art. Doe je dat op straat, dan heet het street-art

Renske Koster

Gaat u bij de term stencil art geen belletje rinkelen? Dan behoort u tot de snel slinkende meerderheid van Nederland. Stencil art staat namelijk nog in de kinderschoenen maar is bezig aan een grote doorbraak. Dat blijkt wel uit de carrière van Renske Koster (41), die met geen pen is te beschrijven. Zes jaar geleden was leven als stencil art-artiest nog een droom; vandaag de dag puilt haar agenda uit van het werk en heeft ze er meer dan een fulltime baan aan.

“Het is een urban-art. Doe je dat op straat, dan heet het street-art'', poogt Koster haar kunst te duiden. Voor wie daar nog niet veel wijzer van wordt: stencil art heeft wel iets weg van de drukkunst. Uit papieren sjablonen (stencils) worden kleine stukjes gesneden. Vervolgens wordt hier met een spuitbus verf op aangebracht. Daarna herhaalt dit proces zich totdat alle gewenste kleuren de revue hebben gepasseerd. En zie daar: een fraaie schildering.