Volledig scherm
De Bodegraafse judoka Bianca Kamal Ghatias (11 jaar) in actie tijdens het Goederaadtoernooi © DANIELLE VERWEIJ

In Bodegraven is het altijd prijs voor duizend judoka’s

Duizend judoka’s verzamelden zich zaterdag in De Sporthoeve voor het Goederaadtoernooi. Een populair evenement omdat iedereen de kans krijgt vier keer op de mat te staan én gegarandeerd met een prijs naar huis gaat.

Overal zijn ze, sportievelingen gehuld in hagelwitte judogi’s, de traditionele judopakken. Iedere centimeter in de sportzaal is bedekt met judomatten waar de judoka’s de strijd met elkaar aangaan. De jongste deelnemer is vier jaar, de oudste 42.

Quote

iedereen gaat met een prijs naar huis

Eric Zwaan

Initiator Eric Zwaan van de Bodegraafse Sportschool Goederaad organiseert het breed toegankelijke toernooi voor de twaalfde keer. ,,Het is ontstaan omdat ik het altijd zo jammer vond dat je bij toernooien snel uitgeschakeld kon zijn. Had je net je dag niet, was de opponent net wat sterker, dan was je al na één wedstrijd klaar. Dat moest anders kunnen,’' aldus Zwaan. ,,Tijdens dit toernooi speelt iedereen in een poule vier keer, of je nu wint of verliest. Ook staat deelname open voor alle niveaus, van beginners tot de top. En iedereen gaat met een prijs naar huis.’'

Het door Zwaan geïntroduceerde wedstrijdsysteem, binnen de richtlijnen van de Judobond, slaat aan. ,,De eerste editie telde 280 deelnemers. Die hielden we in het Evertshuis waar iedere centimeter werd benut. Zelfs op het podium lag een judomat,’' herinnert de organisator zich.

Terwijl in de grote zaal de tieners en volwassenen hun wedstrijden spelen, is de kleine zaal gereserveerd voor de allerkleinste judoka’s. Gedreven brengen ze hun geleerde technieken in de praktijk in de hoop hun tegenspeler op de rug op de mat te krijgen. Ouders en trainers aanschouwen het tafereel evenals de scheidsrechters die bij iedere mat present zijn.

Doorlopend worden deelnemers naar het podium geroepen waar ze trots hun medailles in ontvangst nemen en uitgebreid op de foto gaan.

Onder de deelnemers zijn 63 judoka’s uit eigen gelederen. ,,Wij merken dat kinderen en de jeugd steeds enthousiaster wordt over judo. Wij geven ook judolessen op school. Kinderen die de smaak te pakken hebben, willen verder leren. Onze wedstrijdgroep telt veertig jeugdige leden en doet het heel goed.’’