Volledig scherm
Gezonde lunch in de kantine van het Ashram college © Merel Klijzing

‘In de pauze gezond in de kantine, in een tussenuur ongezond naar Lidl’

Je kan kids gezond voedsel aanbieden, maar je kan ze niet dwingen het te kopen. Dat blijkt in de ‘Gouden Kantine’ van het Ashram College.

Een bruin pistoletje met brie en wat blaadjes sla. Havo-5 leerling Marit Koops (16) heeft het net afgerekend in de schoolkantine. ,,Of ik bewust iets gezonds heb gekocht? Ja, van huis uit wordt benadrukt om gezond te eten. Gewoon met de pot mee eten. Maar er zit ook iets praktisch aan; de pauze is nogal kort. Hebben we een tussenuur, dan lopen we wel eens naar de Lidl voor ham-kaascroissants, appelflappen en blikjes energiedrank.’’

Vetten en suikers

Het Voedingscentrum, van het vinkje van ‘betere keuze’ producten, voert sinds 2017 een campagne tegen het gesnoep en gesnack van de schooljeugd. Al die vetten en suikers leiden immers tot overgewicht, welvaartsziekten en tot stuiterende leerlingen in de schoolbanken. Dus schoolkantines moeten de witte puntjes, de roze koeken en de Coca Cola’s vervangen door volkoren pistoletjes, vers fruit en melk of water.

Inmiddels zijn al zo’n 1290 kantines van voortgezet- en middelbaar onderwijs met het gezonde keurmerk: dat is 38 procent van de scholen. Die hebben de Zilveren of Gouden Schoolkantine Schaal gekregen van het Voedingscentrum. Deze week werd de Gouden Schoolkantine Schaal - dat wil zeggen dat meer dan 80 procent van de producten een vinkje heeft - uitgereikt aan het Alphense Ashram College, een brede school voor middelbaar onderwijs.

Panini's

Quote

Ik zie de pizzakoe­rier hier ook wel eens bij het school­plein staan

André Hol (schooldirecteur)

Bij het toegangspoortje hangt een advertentie van de herfstactie: een salade-shake voor 1,20 euro en een volkoren pizzabroodje voor 1,30 euro. Links op ooghoogte: plastic flesjes spa blauw en bekertjes melk. Daaronder staan pakjes Capri Sun en allerlei drinkyoghurts. Rechts op ooghoogte: warme panini’s, saucijzenbroodjes en pistoletjes kaas en salade. Bij de kassa staan halve liter bekers instant noodles (Mama Cup Chicken Flavour), een goed gevulde fruitmand en een mand met voorin zakjes Cheetos chips en daarachter zure matjes, Kinder Bueno en Twix.

,,De broodjes gezond, de sandwiches en panini’s lopen erg goed’’, zegt kantinemedewerkster Samantha Visser van cateraar Van Leeuwen. ,,Dat geldt ook voor de wraps, maar die zijn weer iets minder gezond. In een wrap zitten meer calorieën dan in brood.’’ Ze vertelt dat de ‘betere keuze’ producten voor het grijpen liggen en de andere producten wat meer naar achteren. ,,Omdat we nu die ongezonde saucijzenbroodjes hebben, staan de Cheetos prominent bij de kassa. Dat is een ‘betere keuze’, want in zo’n zakje zitten minder calorieën.’’ Het frituurvet gaat alleen nog op dinsdag aan voor mexicano’s, kroketten en kaassoufflés.

Kaascroissants

Leerling Altan Kusgul (16) uit 4-vmbo zet de tanden in een panini. ,,Ik let wel op wat ik eet. Meestal heb ik brood mee van huis met een Wicky. Ik ga hooguit een of twee keer in de maand naar de Lidl voor een paar kaascroissants.’’

Directeur André Hol beklemtoont dat leerlingen vrij worden gelaten. ,,De keuze is vrij. We hebben een opvoedkundige functie, maar we passen ervoor alleen maar gezonde producten aan te bieden. Want dan gaan ze toch wel naar de supermarkt of de McDonald’s. Trouwens, ik zie de pizzakoerier hier ook wel eens bij het schoolplein staan. Nee, ik ga dat niet verbieden.’’